Μελέτη λειτουργικού και οικονομικού μοντέλου του Αιματολογικού, Βιοπαθολογικού και Βιοχημικού-Ανοσολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-08-04Συγγραφέας
Αθανασιάδης, Αντώνιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Τα τελευταία έτη έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Ο ΕΟΠΥΥ πλέον αποτελεί τον κύριο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, μέρος των οποίων, αποτελούν οι εργαστηριακές εξετάσεις. Ως προμηθευτές των υπηρεσιών, αν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, εξετάζονται το Αιματολογικού, το Βιοχημικό και Βιοπαθολογικού Τμήμα κατά τα έτη 2014-2016, εστιάζοντας στο 2016. Τα τμήματα αυτά θα μελετηθούν ως προς το λειτουργικό και το οικονομικό τους μοντέλο
Σκοπός: Ο εντοπισμός σημείων βελτίωσης της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της ποιότητας. Η μελέτη και ανάλυση της εργαστηριακής κίνησης διαχρονικά, σε σχέση τις Κλινικές του Νοσοκομείου και των ασφαλιστικών φορέων. Ο προσδιορισμός του κόστους των παραγόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο εξέτασης, διαδικασιών και τμημάτων. Εξέταση του τρόπου αποζημίωσης των παραγόμενων υπηρεσιών στους επιμέρους τομείς. Η διερεύνηση κατά πόσο τα τμήματα δημιουργούν έσοδα ή παθητικό.
Μεθοδολογία: Παρουσιάζονται οι δομές, η στελέχωση, η ροή εργασιών, οι διαδικασίες, και εξοπλισμός των τμημάτων. Για την διαχρονική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία μέσω του πληροφοριακού συστήματος των εργαστηρίων. Για την μελέτη του έτους 2016, συγκεντρώθηκαν αναλυτικά στοιχεία των εργαστηριακών εξετάσεων από το L.I.S. Το Οικονομικό Τμήμα του Νοσοκομείου παραχώρησε στοιχεία δαπανών και μισθοδοσίας. Η ανάλυση και η συγκριτική τους αξιολόγηση στηρίχθηκε κυρίως σε έρευνες προερχόμενες από την διεθνή βιβλιογραφία, κυρίως από τη μελέτη του εργαστηριακού τομέα του συστήματος υγείας των Η.Π.Α., καθώς δεν υπάρχει ανάλογη μελέτη στην Ελληνική βιβλιογραφία.
Συμπεράσματα: Τα υπό μελέτη τμήματα ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας διαγνωστικών εργαστηρίων βιολογικών υλικών. Εφαρμόζουν συστήματα εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και διαδικασίες, εναρμονιζόμενες με τα διεθνή πρότυπα. Οι διαδικασίες όμως δεν είναι καταγεγραμμένες, συστηματοποιημένες, και πιστοποιημένες. Δεν υπάρχει καταγραφή της άποψης των αποδεκτών των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία είναι απαραίτητη στο γενικότερο πλαίσιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, πέρα των αξιόπιστων, έγκυρων και συγκρίσιμων αποτελεσμάτων. Αν και διαθέτει πληροφορικό σύστημα, δεν είναι διασυνδεδεμένο με τις Κλινικές του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την διακίνηση εγγράφων και καθυστερήσεων. Απαιτεί εισαγωγή των εξετάσεων των παραπεμπτικών από το προσωπικό, με συνέπεια αυξημένες πιθανότητες λάθος καταχωρήσεων και δέσμευση πολύτιμων εργατοωρών. Ορισμένοι αναλυτές δεν είναι ακόμα συνδεδεμένοι σε αυτό. Δεν καταγράφονται όλες οι εξετάσεις του Βιοπαθολογικού Τμήματος, με αποτέλεσμα την μη ύπαρξη ηλεκτρονικού αρχείου για αυτές.
Παρατηρείται αυξητική τάση διαχρονικά στο σύνολο των εξετάσεων, με μεταβολές όμως στον αριθμό των εξεταζομένων και των εντολών. Ο μεγαλύτερος αριθμός εξετάσεων εντοπίζεται κατά το έτος 2016. Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις εμφανίζουν τα Τακτικά εξωτερικά ιατρεία κατά 15,52% και τα Τμήματα επειγόντων κατά 10,38%. Μεγάλη μείωση εμφανίζουν οι Κλινικές του Παθολογικού τομέα κατά 21,44%. Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά ανασφάλιστων που προσέρχονται για εργαστηριακές εξετάσεις κατά 15,1%. Η ποσοστιαία κατανομή των εξετάσεων μεταξύ των τμημάτων δεν παρουσιάζει διαφορές. Εντοπίζονται διαφορές στο είδος των εξετάσεων μεταξύ των Κλινικών. Πιθανόν να εντοπίζεται φαινόμενο αμυντικής ιατρικής, σε ορισμένες Κλινικές του Νοσοκομείου. Το ποσοστό των συνολικών εξόδων για την προαναλυτική φάση υπολογίζεται σε 5%, για την αναλυτική σε 58% και την μεταναλυτική σε 37%. Ποσοστιαία τα έξοδα για τις εξετάσεις των Τ.Ε.Ι. υπολογίζονται στο 45%, για τις Κλινικές στο 36% και για τα Τ.Ε.Π. σε 19%. Τα τμήματα συνολικά παρουσιάζουν έσοδα 259.377€. Η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των εξετάσεων, στερεί από το Νοσοκομείο σημαντικά έσοδα.