Show simple item record

dc.contributor.advisorΑναστασιάδης, Φοίβος
dc.contributor.authorΚαρεμφύλλη, Πηνελόπη
dc.contributor.otherKaremfilli, Pinelopi
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2017-07-31
dc.date.accessioned2017-07-31T10:03:00Z
dc.date.available2017-07-31T10:03:00Z
dc.date.copyright2017-06
dc.date.issued2017-07-31
dc.identifier.otherΜΔΕΑ/2017/00013el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/2961
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΣτόχος της εν λόγω διατριβής, ήταν να εξεταστούν συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιολάδου. Για αυτό το λόγο διερευνήθηκαν οι δεξιότητες βασικών εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μελετήθηκαν όλα τα στάδια αυτής, από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου μέχρι την κατανάλωση, τα τμήματα που απαρτίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιόλαδου, όπως η παραγωγή, η επεξεργασία, η μεταφορά, η αποθήκευση, η τυποποίηση, αλλά και τα προβλήματα που διαπιστώνονται στη λειτουργία αυτών των τμημάτων, καθώς και το τι φταίει για τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι βελτιωτικές ενέργειες που μπορούν να γίνουν. Τα ερευνητικά ερωτήματα στόχο είχαν να εντοπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα που μας ενδιαφέρει. Ερευνήθηκαν οι δραστηριότητες όλων των εμπλεκομένων, οι δυνατότητές τους, το γνωστικό υπόβαθρο που αυτοί διαθέτουν, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα και η δυνατότητα αναβάθμισης, η σχέση του μεταποιητή και του καταναλωτή με την εφοδιαστική αλυσίδα, η επιρροή του παραγωγού και του μεταποιητή στην λειτουργία αυτής και πώς μπορεί η εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιόλαδου να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά, ώστε να αναβαθμιστεί ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι αυτός του ελαιόλαδου. Τα συμπεράσματα που καταλήξαμε μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιόλαδου, λόγω της γνωστικής ανεπάρκειας των βασικών εμπλεκομένων σε αυτή και ποιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν, μέχρι αυτό να καταναλωθεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο για όλες τις πλευρές. Μελετήθηκε η σχετική βιβλιογραφία, βάσει της οποίας επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της κατανάλωσης του ελαιόλαδου και πόσο σημαντική θεωρείται η μεσογειακή διατροφή, της οποίας αποτελεί βασικό συστατικό. Πραγματοποιήθηκαν δομημένες συνεντεύξεις με ερωτηματολόγια σε παραγωγούς, μεταποιητές και καταναλωτές. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες των εμπλεκόμενων της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιολάδου και το γνωστικό τους επίπεδο σε συνδυασμό με το κοινωνικοπολιτικό τους υπόβαθρο. Διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών, ο ρόλος του μεταποιητή στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά κι οι προτιμήσεις του καταναλωτή για την αγορά του ελαιόλαδου. Επίσης, διαπιστώθηκε ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα από τις γνωστικές ικανότητες των παραγωγών και μεταποιητών και οι μέθοδοι που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, για να αναβαθμιστεί η εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιόλαδου, ώστε να καταλήγει αρτιότερο στα χέρια του καταναλωτή.el_GR
dc.format.extent90 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΕφοδιαστική αλυσίδα -- Ελαιόλαδοel_GR
dc.subjectSupply Chain -- Oilel_GR
dc.titleΗ απόδοση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σχέση με τις δεξιότητες των βασικών εμπλεκομένων: η περίπτωση του ελαιολάδουel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe aim of this dissertation was to examine the specific factors, that affect the productivity of the oil supply chain. For this reason we investigated the skills of the persons involved. We studied all the stages, from the olive harvest to consumption, the parts that the supply chain is departed of, such as production processing, transportation, storage standardization etc, what are the problems in the operation of these parts, who is to blame for the malfunction of the supply chain and what actions can be taken for resolving these problems. The research questions aimed to identify the problems in the oil supply chain. We learned about the actions of all the persons involved, their capabilities, their culture and knowledge on the functioning of the supply chain, the methods used so far, whether they need upgrading, the way the oil processor and the consumer influence the oil supply chain, the influence of the oil producer and of the processor to the functioning of the oil supply chain and how can the oil supply chain be organized more efficiently, so as for the olive oil sector, which is very competitive to be reconstructed. The conclusions that were extracted, after analyzing the results of the survey, helped us understand, the supply chain weaknesses of olive oil, due to the lack of knowledge of the persons involved and what actions should be taken, for the olive oil to get to consumers, with the most Efficient for all involved parts way. The literature that we were based on, highlighted the importance of olive oil for the consumers and how important, the oil is considered for the Mediterranean diet. Τhen there were surveys with the use of questionnaires with the producers, the processors and the consumers. The results provided us with information on the skills of the persons involved in the oil supply chain and their knowledge. We discovered the difficulties that the producers face in adopting best practices. The role of the processor in the supply chain. The consumer's preferences when he buys the oil. The extent to which the supply chain is affected by the cognitive abilities of producers and processors and what methods should be used to upgrade the oil supply chain.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record