dc.contributor.advisor | Σαρρής, Δημήτριος | |
dc.contributor.author | Σπυριδάκη, Ευαγγελία | |
dc.contributor.other | Spyridakis, Evaggelia | |
dc.coverage.spatial | Κύπρος | el_GR |
dc.date.accessioned | 2017-07-28 | |
dc.date.accessioned | 2017-07-31T10:01:36Z | |
dc.date.available | 2017-07-31T10:01:36Z | |
dc.date.copyright | 2017-05 | |
dc.date.issued | 2017-07-31 | |
dc.identifier.other | ΔΠΠ/2017/00147 | el_GR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11128/2953 | |
dc.description | Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. | el_GR |
dc.description.abstract | Η ανάπτυξη της εντατικής γεωργίας, έφερε μεγάλες αποδόσεις στην παραγωγή και διευκόλυνε τους παραγωγούς με τη χρήση των μηχανών. Τα αποτελέσματα όμως της εφαρμογής της, είχαν αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στα ίδια τα τρόφιμα. Η εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας έρχεται να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει αυτές τις συνέπειες. Η συγκαλλιέργεια, που αποτελεί πρακτική η οποία συνίσταται στη βιολογική γεωργία, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος και να τονώσει το εισόδημα των παραγωγών.
Ο στόχος αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής, είναι να εκτιμηθεί στην πράξη η εφαρμογή της βιολογικής ελαιοπαραγωγής και να συγκριθεί με αυτή της συμβατικής. Επίσης, να αξιολογηθεί η πρακτική της συγκαλλιέργειας στην ελαιοπαραγωγή, κατά πόσο εφαρμόζεται και τι περιθώρια βελτίωσης μπορεί να επιφέρει.
Για να διαπιστωθούν στην πράξη οι διαφορές ανάμεσα στη συμβατική και τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, έγινε χρήση της βιβλιογραφίας και συγκέντρωση στατιστικών δεδομένων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα με συγκέντρωση ερωτηματολογίων από 68 βιολογικούς παραγωγούς της Εύβοιας και από 68 συμβατικούς ελαιοπαραγωγούς.
Τα ευρήματα έδειξαν πως εφαρμόζονται πρακτικές συγκαλλιέργειας και από τις δύο τεχνικές παραγωγής. Σε ελαιώνες με παρόμοια τοπογραφικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει διαφορά στην παραγωγή λαδιού, μεταξύ βιολογικής και συμβατικής ελαιοκαλλιέργειας, όσον αφορά τα υγρά έτη. Διαφορές εντοπίστηκαν μόνο στην παραγωγή του καρπού, για τις ίδιες πάντα παραγωγικές χρονιές. Μόνο κατά το ξηρό έτος η συμβατική ελαιοκαλλιέργεια παρήγαγε περισσότερο λάδι, γεγονός που ίσως να οφείλεται στην πιο άμεση παροχή θρεπτικών στα ελαιόδεντρα σε ξηρές συνθήκες σε σχέση με τη βιολογική καλλιέργεια. | el_GR |
dc.format.extent | ix, 120 σ. 30 εκ. | el_GR |
dc.language | gr | el_GR |
dc.language.iso | gr | el_GR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/closedAccess | el_GR |
dc.subject | Βιολογική γεωργία | el_GR |
dc.subject | Organic farming | el_GR |
dc.subject | Συμβατική γεωργία | el_GR |
dc.subject | Conventional cultivation | el_GR |
dc.subject | Ελαιοκαλλιέργεια | el_GR |
dc.subject | Olive cultivation | el_GR |
dc.title | Αξιολόγηση των επιδόσεων της βιολογικής και συμβατικής ελαιοπαραγωγής με εφαρμογή συγκαλλιέργειας στο Νομό Ευβοίας | el_GR |
dc.type | Μεταπτυχιακή Διατριβή | el_GR |
dc.description.translatedabstract | The development of intensive agriculture, increased production and facilitated producers by the use of machines. However, such practices had a negative impact both on the environment and in food quality. The application of organic farming could reduce or even eliminate these affects. Co-cultivation, a practice of organic agriculture, can contribute to improving the environment and boost the income of producers.
The aim of this master thesis is to evaluate in practice the application of organic olive oil production and to compare it with that of conventional production. Also, to assess the practice of co-cultivation in oil production, its extent and the range of improvement it can bring.
To ascertain in practice the differences between conventional and organic olive cultivation, the scientific literature was examined together with the collection of statistical information and then a research was conducted through questionnaires given to 68 organic producers and to 68 conventional olive growers in Evia.
Co-cultivation practices are applied by both production techniques. In olive groves with similar topographical characteristics no statistical differences were found in oil production, between organic and conventional olive cultivation, during wet years. Differences were detected only in the production of the fruit, for the same productive years. Only during the dry year accessed did conventional olive cultivation produce more oil, which could be related to the faster provision of nutrients to olive trees under dry conditions compared to organic cultivation practices. | el_GR |
dc.format.type | pdf | el_GR |