Σύγκριση εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-07-28Συγγραφέας
Μπέλης, Δημήτριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα ενεργειακά αποθέματα στον πλανήτη φθίνουν, με αποτέλεσμα να γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό νέων πηγών ενέργειας. Επιπλέον οι καύσεις των ορυκτών καυσίμων ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.
Μείζον πρόβλημα έχει μετατραπεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω της ενίσχυσης του από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η χρήση συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας βοηθάει στην αύξηση συγκέντρωσης των αέριων ρύπων όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το διοξείδιο του θείου (SO2), το μεθάνιο (CH4) κ.α. Παράλληλα παρεμποδίζεται η διαφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας που αντανακλάται από την επιφάνεια της Γης έξω από τα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία του πλανήτη να αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου έχει μεγαλώσει δραματικά, ενώ κα η παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην χρήση ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% στην τελευταία 50ετία.
Λύση στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και στην μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων έρχονται να δώσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ προσφέρουν μια εναλλακτική λύση και αποτελούν βασική προτεραιότητα για πολλές χώρες. Είναι γνωστό ότι είναι περιβαλλοντικά φιλικότερες από τα συμβατικά καύσιμα. Είναι ενδογενείς, προωθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία όπως κα συνεισφέρουν και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιβάλλεται όμως να ξεπεράσουν κοινωνικούς, θεσμικούς αλλά και οικονομικούς φραγμούς καθώς επιδεικνύουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις (δέσμευση εκτάσεων γης, διαφοροποίηση τοπίου κλπ.). Αυτός ο πολλαπλός και διαφορετικός χαρακτήρας των ΑΠΕ, καθιστά δύσκολα την επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικές προτάσεις εφαρμογών τους.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η αναφορά αλλά και ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα αιολικών και φωτοβολταικών σταθμών. Γίνεται ανάλυση τεσσάρων σεναρίων – περιπτώσεων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την σύγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων αιολικών και φωτοβολταικών σταθμών, μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης.
Για την αξιολόγηση των δύο τεχνολογιών ΑΠΕ χρησιµοποιήθηκαν: α) ενεργειακά κριτήρια, β ) περιβαλλοντικά κριτήρια γ) οικονοµικά κριτήρια και δ) κοινωνικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση προσδιορίστηκαν οι επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον ενώ σε δεύτερη φάση οι κοινωνικές και οικονοµικές τους επιπτώσεις. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσµατα της πολυκριτηριακής ανάλυσης, καθώς και τα συµπεράσµατα που προκύπτουν.