Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων. Η περίπτωση του Νομού Λάρισας
Abstract
Το σακχαρότευτλο (Beta Vulgaris) είναι φυτό εύκρατων περιοχών και ανήκει στην οικογένεια Chenopodiaceae. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το 1961 με μοναδικό φορέα αξιοποίησης την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σακχαρόζη (13-22%) το σακχαρότευτλο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ζάχαρης.
Η ΚΥΑ 12805/11-9-2012 (ΦΕΚ 2556/Β/20-9-2012)-Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις στο Πλαίσιο της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, έχει σαν σκοπό τον καθορισμό του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και εφαρμογή της Δράσης 2.3 (Β), η οποία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εισροών (χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα) και του αρδευτικού νερού, στην παροχή εγγυήσεων στους καταναλωτές και ασφάλεια στο χώρο εργασίας.
Κατά την εκπόνηση της παρούσας Μεταπτυχιακής Διατριβής χρησιμοποιούνται δεδομένα που προήλθαν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΒΖ γενικά για την τευτλοκαλλιέργεια στο Νομό Λάρισας και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους συμμετέχοντες τευτλοπαραγωγούς στη Δράση 2.3 (Β). Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται σε Πίνακες και σχηματοποιούνται σε Διαγράμματα καθώς επίσης και σε Πίνακες συγκριτικούς με ποσοστιαίες αναφορές (επί τις εκατό %).
Το <<Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων>> όπως εφαρμόστηκε στο Νομό Λάρισας, κρίνεται επιτυχές, διότι αν και ο Μέσος Όρος (Μ.Ο) παραγωγής σακχαρότευτλων σε tn/στρ. των συμμετεχόντων στη Δράση 2.3 (Β) είναι μειωμένος σε σχέση με εκείνων της συμβατικής τευτλοκαλλιέργειας, και επίσης ο Μ.Ο του ζαχαρικού τίτλου της ίδιας καλλιέργειας στη Δράση 2.3 (Β) κυμαίνεται μεταξύ 0-10% χαμηλότερα σε σχέση με εκείνον της συμβατικής, οι τευτλοπαραγωγοί της Δράση 2.3 (Β) δεν ζημιώθηκαν οικονομικά, διότι ενισχύθηκαν από την ίδια Δράση κατά 30 ευρώ/στρέμμα και φυσικά επιτεύχθηκε η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εισροών από την εφαρμογή του εν λόγω γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος.