Συστηματική ανασκόπηση των μελετών οικονομικής αξιολόγησης των βιολογικών θεραπειών για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και προεκτάσεις πολιτικής υγείας
Abstract
Η θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας με συμβατική θεραπεία συχνά αποτυγχάνει να ελέγξει την ασθένεια σε αρκετούς ασθενείς. Η βιολογική θεραπεία έχει έναν αυξανόμενο ρόλο στην τροποποίηση της φυσικής πορείας της νόσου και στην βελτίωση της πρόγνωσης για τον ασθενή.
Το ερώτημα είναι εάν οι βιολογικές θεραπείες, οι οποίες είναι υψηλού κόστους μπορούν τελικά να αντισταθμίσουν το κόστος των συχνών νοσοκομειακών περιθάλψεων και της χειρουργικής επέμβασης, ως αποτέλεσμα της νόσου. Ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η συστηματική ανασκόπηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας αναφορικά με τις μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας των βιολογικών θεραπειών της κατηγορίας των anti-TNFα παραγόντων (ινφλιξιμάμπη, αδαλιμουμαμπη και γολιμουμάμπη) για την θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.
Μέθοδος
Η σχετική βιβλιογραφία αναζητήθηκε στις βάσεις δεδομένων Google Scholar και Pubmed με χρονικό περιθώριο τον Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Όλες οι μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας ή κόστους χρησιμότητας, οι οποίες έκαναν σύγκριση των υπό μελέτη βιολογικών θεραπειών με την συμβατική θεραπεία, με άλλη βιολογική θεραπεία, με εικονικό φάρμακο και με χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, σε ενήλικες ασθενείς, συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανασκόπηση.
Αποτελέσματα
Δεκατέσσερα άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση, τα οποία ήταν αναλύσεις κόστους αποτελεσματικότητας, κάποιες εκ των οποίων αποτελούσαν αναφορές οικονομικών αξιολογήσεων οργανισμών αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας. Όπως φάνηκε από την παρούσα συστηματική ανασκόπηση η χρήση των τριών εγκεκριμένων βιολογικών θεραπειών στην ελκώδη κολίτιδα ινφλιξιμάμπης, αδαλιμουμάμπης και γολιμουμάμπης, οδήγησε στη μετατόπιση του κόστους της θεραπείας της ελκώδους κολίτιδας από τις νοσοκομειακές περιθάλψεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις στις anti-TNFα βιολογικές θεραπείες. Το υψηλό κόστος αυτών των θεραπειών παραμένει ένα κύριο πρόβλημα και δεν είναι ακόμη πλήρως διευκρινισμένο εάν το κόστος τους μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος από την χρήση άλλου είδους υγειονομικής περίθαλψης.
Συμπεράσματα
Αν και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των βιολογικών θεραπειών έχει εκτιμηθεί και δίνει πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την μακροπρόθεσμη κλινική έκβαση και τα αποτελέσματα κόστους – αποτελεσματικότητας, βάσει των μέχρι στιγμής δημοσιευμένων στοιχείων. Οι μελλοντικές αναλύσεις κόστους-αποτελεσματικότητας χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο αποζημίωσης και την πολιτική υγείας που ακολουθεί η κάθε χώρα, γιατί σίγουρα διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες υγείας και οι διαθέσιμοι πόροι της κάθε χώρας.