Εκτίμηση του επιπέδου ψυχικής υγείας στην Ελλάδα της κρίσης
Abstract
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την ψυχική υγεία στην Ελλάδα της κρίσης. Tο θεωρητικό κομμάτι αναλύει το ζήτημα της ψυχική υγείας, αλλά και της οικονομικής κρίσης. Αρχικά γίνεται αναφορά στον ορισμό της ψυχική υγείας και στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας, ενώ στη συνέχεια σχετίζεται η υγεία με την ποιότητα ζωής και τέλος, η ψυχική υγεία με την οικονομική κρίση. Ακολούθως, περιγράφεται η συνεισφορά της αγωγής υγείας στην ψυχική υγεία. Τέλος, γίνεται παράθεση των προσδιοριστικών παραγόντων του επιπέδου ψυχικής υγείας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία.
Το δεύτερο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει τη διενέργεια μιας πρωτογενής έρευνας με στόχο να διερευνήσει: α) Το που κυμαίνονται τα επίπεδα κατάθλιψης των πολιτών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. β) Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των πολιτών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. γ) Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της υγείας των πολιτών σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο. δ) Ποιο είναι το επίπεδο ικανοποίησης των πολιτών τον τελευταίο χρόνο σε διάφορους τομείς της ζωής τους. ε) Γενικά πώς πάνε τα πράγματα για τους πολίτες τον τελευταίο χρόνο συνυπολογίζοντάς τα όλα σε μία κλίμακα. στ) Εάν η κρίση επηρεάζει θετικά τομείς της ζωής των πολιτών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 204 άτομα από την περιοχή της Αττικής. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική στατιστική και η ανάλυση συσχετίσεων. Κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι: α) Ότι σημαντικό ποσοστό του δείγματος (30,4%) παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης διαφόρων βαθμών βαρύτητας. β) Όσον αφορά την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής, ποσοστό του δείγματος 7,9% εμφανίζει σημαντικά προβλήματα. γ) Όσον αφορά τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για την ικανοποίησή τους σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της υγείας τους και την ικανοποίησή τους τον τελευταίο χρόνο από την εργασία τους, την οικονομική τους κατάσταση, την ψυχαγωγία τους, τις προσωπικές τους σχέσεις, τις φιλικές τους σχέσεις, την υγεία τους και τη συνολική τους ικανοποίηση από τη ζωή, παρατηρείται ότι οι μέσες βαθμολογίες είναι γύρω από την τιμή 7, η οποία θεωρείται ικανοποιητική. δ) Η πλειοψηφία του δείγματος απαντάει θετικά στο ότι έχει συμβάλει με κάποιον τρόπο θετικά η κρίση στη ζωή τους. Είναι γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία. Παράλληλα, αναγκαία είναι η σωστή οργάνωση των υπηρεσιών, που θα προσφέρουν ψυχολογική και κοινωνική βοήθεια. Τέλος, η ερευνά, η πρόληψη, όπως και η καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ανεργίας και της κρίσης γενικότερα επάνω στη ψυχική υγεία, χρειάζονται εξέταση βασικών στοιχείων, τα οποία διαχωρίζουν τα αποτελέσματα της κρίσης.