Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητας ζωής (HRQoL) ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική κυστεκτομή και αποκατάσταση με ορθότοπη νεοκύστη: μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-06-30Συγγραφέας
Συμεωνίδης, Ευάγγελος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η δημιουργία ορθότοπης νεοκύστης (ON) σε ασθενείς πάσχοντες από μυοδιηθητικό καρκίνο ουροδόχο κύστεως, είναι μια επέμβαση που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες. Η διερεύνηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής (ΣΥΠΖ) αυτών των ασθενών είναι υψίστης σημασίας, αφού επηρεάζονται πρωτίστως οι λειτουργίες του σεξ και της ούρησης. Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ΣΥΠΖ, όσων ασθενών υποβλήθηκαν σε επέμβαση ορθότοπης νεοκύστης την τελευταία δεκαετία.
Υλικό και Μεθοδολογία: Μια εκτεταμένη ηλεκτρονική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Scopus διενεργήθηκε για άρθρα που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2007. Από όλες τις συμπεριλήψιμες μελέτες έγινε εξαγωγή των παρακάτω παραμέτρων, όπου αυτό ήταν εφικτό: γενικά χαρακτηριστικά μελετών, δημογραφικά χαρακτηριστικά, περίοδος παρακολούθησης, λεπτομέρειες χειρουργικών τεχνικών κυστεκτομής και ΣΥΠΖ.
Αποτελέσματα: Συνολικά, 42 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, ενσωματώνοντας 2744 ασθενείς με ΟΝ. Οι μισές μελέτες αφορούσαν συγκρίσεις της ΟΝ με άλλα είδη εκτροπών. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα εργαλεία ήταν τα EORTC-QLQ-C30, SF-36, FACT-BL, BCI, EORTC-QLQ-BLM30, FACT-VCI. Η σεξουαλική λειτουργία και η λειτουργία ούρησης επέδειξαν χαμηλά λειτουργικά σκορ σε αρκετές μελέτες. Οι συναισθηματικές και σωματικές λειτουργίες σημείωσαν χαμηλότερα σκορ έναντι του φυσιολογικού πληθυσμού, όμως ευνοϊκότερα συγκριτικά με άλλα είδη εκτροπών. Οι ελάχιστες επεμβατικά τεχνικές χειρουργικής με κυριότερο εκπρόσωπο την ρομποτική ΟΝ, αδυνατούν επί του παρόντος να υποδείξουν σαφή υπεροχή της ΣΥΠΖ έναντι των παραδοσιακών ανοικτών επεμβάσεων.
Συμπεράσματα: Η ΣΥΠΖ των ασθενών με ορθότοπη νεοκύστη κρίνεται συνολικά ως ευνοϊκή, χωρίς να μπορεί όμως να καταδειχθεί η ανωτερότητα της έναντι άλλων εκτροπών. Η λειτουργία ούρησης και η σεξουαλική λειτουργία, επηρεάζονται στο σημαντικότερο βαθμό. Η μεγάλη ετερογένεια των αποτελεσμάτων της ποιότητας ζωής και οι υπαρκτοί περιορισμοί, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για καλά σχεδιασμένες, πολυκεντρικές και προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες, έτσι ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια η ΣΥΠΖ των ασθενών με ΟΝ.