Ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς ως μια καινοτόμος μορφή κοινοτικής αστυνόμευσης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Κύπρο
Abstract
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή, ενσκήπτει στον θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς». Πρώτιστος στόχος της παρούσας ερευνητικής διαδικασίας είναι η βιβλιογραφική έρευνα για τη δομή και τους μηχανισμούς λειτουργίας του. Εξετάζονται οι καταβολές και η εξέλιξη του θεσμού, ως επίσης και η επίδραση που έχει κατά του εγκλήματος. Επίσης, διερευνά τη συμβολή του στη βελτίωση του επιπέδου και του αισθήματος ασφάλειας της γειτονιάς.
Ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς αποτελεί ένα από τα παλαιότερα, αποτελεσματικότερα και λιγότερα δαπανηρά προγράμματα πρόληψης του εγκλήματος στις ΗΠΑ. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια του Ατλαντικού ωκεανού, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται από διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο. Αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, συνυπάρχοντας με τον θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Αποτελεί δίαυλο συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας, Τοπικών Αρχών Αυτοδιοίκησης και Κοινού. Τίθεται σε εφαρμογή από τους ίδιους τους πολίτες για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του εγκλήματος και στην επικράτηση ασφάλειας.
Για την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής διατριβής, αναζητήθηκε βιβλιογραφικό υλικό από την υφιστάμενη βιβλιογραφία. Πληροφορίες, αντλήθηκαν από βιβλιοθήκες, διαδίκτυο, περιοδικά, εφημερίδες καθώς και από αρχεία της Αστυνομίας Κύπρου. Περαιτέρω, αξιολογήθηκαν αποτελέσματα ερευνών που έλαβαν χώρα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Κύπρο. Η διερεύνηση των αποτελεσμάτων αυτών, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι ο θεσμός συμβάλλει στην μείωση της εγκληματικής δράσης και στην άνοδο του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, παρόλο που υπάρχουν αδυναμίες από την λειτουργία του θεσμού στην Κύπρο, κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής του.