Η αστυνόμευση στην Κύπρο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι την ανεξαρτησία: Ιστορική ανασκόπηση και μετέπειτα επιρροές
Abstract
Με την παρούσα εργασία, επιδιώκεται η παρουσίαση του ιστορικού ανάπτυξης της αστυνόμευσης στην Κύπρο, από την απαρχή της οθωμανικής κατάκτησή της μέχρι την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από ένα επί μέρους διαχωρισμό των περιόδων της τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας, παρουσιάζονται οι λειτουργίες κοινωνικού ελέγχου που εφάρμοζαν κατά τη διακυβέρνησή τους οι δύο κατακτητές. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο εκάστοτε ισχύων ποινικό δίκαιο, καθώς και στη δημιουργία, εξέλιξη και λειτουργία των διαφόρων αρχών επιβολής του νόμου που λειτουργούσαν στις υπό αναφορά ιστορικές περιόδους, με ιδιαίτερη έμφαση στις αστυνομικές δυνάμεις.
Μέσα από την έρευνα, έχει καταδειχτεί ότι και οι δύο κυρίαρχοι είχαν εφαρμόσει αριθμό κανόνων και μηχανισμών που αποσκοπούσαν στην επιβολή της εξουσίας τους στο νησί, καθώς και στην άσκηση κοινωνικού ελέγχου στους υπόδουλους Κυπρίους. Οι Οθωμανοί, εφάρμοζαν τους ίδιους μηχανισμούς αστυνόμευσης όπως και στην υπόλοιπή τους αυτοκρατορία. Από την άλλη, οι Βρετανοί προσπάθησαν να εισαγάγουν το αποικιακό πρότυπο αστυνόμευσης. Διατήρησαν, όμως, αρκετά στοιχεία από το οθωμανικό προγενέστερό του.
Οι πολιτικές που υλοποίησαν οι Βρετανοί κατά τη διακυβέρνησή τους, είχαν εδραιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το νομικό πλαίσιο και οι πρακτικές κοινωνικού ελέγχου της αποικιακής αστυνόμευσης, συνέχισαν να υφίστανται και να λειτουργούν χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, για αρκετά χρόνια και μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρκετές από τις λειτουργίες της σύγχρονης κυπριακής αστυνομίας.