Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, 1977-2002
Abstract
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μετά την τουρκική εισβολή του 1974, και πιο συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τη διεθνή κοινότητα για εξεύρεση λύσης από το 1977 μέχρι το 2002.
Μέσα από τη διεξοδική παρουσίαση όλων των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού κατά την υπό μελέτη περίοδο, εξετάζονται ταυτόχρονα και η στάση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς έναντι των προσπαθειών αυτών.
Η εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια τα οποία καλύπτουν τα σχέδια λύσης κατά την υπό εξέταση περίοδο. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται ο όρος «διεθνής κοινότητα», οι σχέσεις που είχε η Κύπρος μαζί της και πώς αυτές επηρέασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το δεύτερο κεφάλαιο καλύπτει τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν από το 1977 μέχρι το 1979 για επίλυση του Κυπριακού. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε Χαβιέ Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ που υποβλήθηκαν μεταξύ 1983-1985 καθώς και η πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης το 1986. Το τέταρτο κεφάλαιο εξετάζει τη «Δέσμη Ιδεών» που υπέβαλε ο νέος Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Μπούτρος Γκάλι το 1992. Το πέμπτο κεφάλαιο καταπιάνεται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη τον Μάιο του 1993. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας καταγράφονται οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε Κόφι Ανάν από την άνοιξη του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002.