Ηλεκτρονικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας για χρόνιες παθήσεις
Abstract
Η αναγκαιότητα εναρμόνισης του ευρύτερου τομέα της υγείας με τα υφιστάμενα τεχνολογικά επιτεύγματα, αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας. Η χρήση των Τ.Π.Ε (Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας), στον ευρύτερο τομέας της υγείας, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας του πληθυσμού, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και στη μελλοντική βιωσιμότητα των ίδιων των συστημάτων. Μέσω της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας, γεγονός το οποίο αποτελεί ζητούμενο, στις σημερινές περιόδους οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, κατά τις οποίες η ανεύρεση πόρων και κονδυλίων για την υγεία έχει περιοριστεί σημαντικά.
Με βάση τα παραπάνω καθίσταται αδιαμφισβήτητη η αξία της ηλεκτρονικής υγείας στο παρόν και στο μέλλον των συστημάτων υγείας, εξου και η παρούσα εργασία εστιάζει κυρίως στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες φροντίδας (eHealth) και τη συμβολή αυτών στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.
Μέσω της μεθόδου της βιβλιογραφικής έρευνας, αναζητήθηκαν επιστημονικά άρθρα σε διεθνείς αλλά και ελληνικές βάσεις δεδομένων, με τη χρήση λέξεων κλειδιά, αναφορικά με τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση της κινητής τεχνολογίας και της ασύρματης τηλεϊατρικής, για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις.
Για μια χώρα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με πολυάριθμα συμπλέγματα νησιών αλλά και απομακρυσμένα ορεινά χωριά, η χρήση των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, δεν αποτελεί επιλογή μόνο για τα χρόνια νοσήματα αλλά θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το συνολικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναμορφώνοντας ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας και παράλληλα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στη βιωσιμότητα του.
Συμπερασματικά διαπιστώνεται ότι, η έλλειψη ενιαίας θεσμικής πολιτικής για την ηλεκτρονική υγεία και η μη ύπαρξη των αναγκαίων οικονομικών πόρων, καθιστά αναποτελεσματική τη χρήση των Τ.Π.Ε (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας) και συνεπακόλουθα δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας.