Οι πρακτικές διοίκησης υψηλής απόδοσης και οι θετικές τους επιπτώσεις στους επαγγελματίες υγείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-03-16Συγγραφέας
Τάνιου, Αναστασία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός: Στο πλαίσιο των συστηματικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας, η εργασία μελετά την επίδραση των πρακτικών υψηλής απόδοσης στα νοσοκομεία, στην αντιλαμβανόμενη οργανωσιακή υποστήριξη, το εργασιακό πάθος και τέλος, την απόδοση των εργαζομένων.
Υλικό & Μέθοδος: Η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή ερωτηματολογίων αυτό-αναφοράς σε επταβάθμια κλίμακα Likert. Τα ερωτηματολόγια διαμοιράστηκαν στο προσωπικό δύο δημοσίων νοσοκομείων της Ελλάδας, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα IMB SPSS STATISTICS 20.
Αποτελέσματα: Η εφαρμογή εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης σχετίζεται θετικά, τόσο με την αντιλαμβανόμενη οργανωσιακή υποστήριξη, όσο και με το εργασιακό πάθος. Αντίθετα, η σχέση πρακτικών υψηλής απόδοσης με την εργασιακή απόδοση, επιβεβαιώνεται ως στατιστικά μη σημαντική και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχει άμεση επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων.
Συμπεράσματα: Για πρώτη φορά στον τομέα της υγείας αποδεικνύεται εμπειρικά ότι η συστηματική εφαρμογή των εργασιακών πρακτικών υψηλής απόδοσης δύναται να βελτιώσει εργασιακό πάθος και την αντιλαμβανόμενη οργανωσιακή υποστήριξη. Η μελέτη αποτελεί την βάση ενός οδηγού για τους μάνατζερ της διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών αύξησης της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Παρ όλα αυτά, απαιτείται μελλοντική έρευνα για την περαιτέρω διερεύνηση των σχέσεων των παραπάνω μεταβλητών χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, για την επιτυχή γενίκευση των αποτελεσμάτων