Θεατρικές τεχνικές (Μέθοδοι) στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Το πρόγραμμα Remove the Power
Abstract
Ο σχολικός εκφοβισμός (Bullying) είναι μια πραγματικότητα με παγκόσμιες διαστάσεις στο σύγχρονο σχολείο και που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία μάθησης και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σε παγκύπρια έρευνα που διεξήχθη το 2006-2007 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δάφνη ΙΙ έδειξε ότι ένας στους δυο μαθητές πιστεύει ότι ένας τουλάχιστον συμμαθητής του υπήρξε θύμα σωματικού εκφοβισμού.
Το εκπαιδευτικό δράμα και οι τεχνικές του (μέθοδοι) ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας αποτελούν μια αποτελεσματική βιωματική καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού καθώς και ένα ευρύτερο παιδαγωγικό εργαλείο για την μάθηση και αντιμετώπιση άλλων κοινωνικών προβλημάτων. Μέσα από τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να εμβαθύνουν στον ψυχικό και πνευματικό τους κόσμο καθώς και να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και σχέσεις συνύπαρξης και συνεργασίας με τους συμμαθητές τους.
Η συνεχής αύξηση των ποσοστών του σχολικού εκφοβισμού οδήγησε στη δημιουργία εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου όπως είναι το πρόγραμμα “Remove the Power” που παρουσιάζεται στην παρούσα εργασία. Το πρόγραμμα ακολουθεί βασικές μεθόδους και τεχνικές του εφαρμοσμένου θεάτρου(Applied Theater) (process drama, devising theater, social theater, κλπ.) αποδεικνύοντας ότι οι τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος είναι οι καταλληλότερες για ευαισθητοποίηση γύρω από κοινωνικά θέματα αφού προσφέρουν την εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης.