Οργάνωσιακή δέσμευση και υποκίνηση του επιστημονικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Abstract
Η οργανωσιακή δέσμευση και η υποκίνηση των εργαζομένων είναι παράγοντες καθοριστικοί για την απόδοση των εργαζομένων. Η οργανωσιακή δέσμευση αναφέρεται στα συναισθήματα των εργαζομένων για τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται και το δεσμό τους με αυτόν. Περιλαμβάνει τρεις επιμέρους διαστάσεις: τη συναισθηματική, τη δέσμευση λόγω συνέχειας και την κανονιστική, που αντικατοπτρίζουν αντίστοιχα την επιθυμία, την ανάγκη και την υποχρέωση να παραμείνει κανείς στον οργανισμό όπου εργάζεται. Η υποκίνηση είναι οι δυνάμεις που ωθούν τους εργαζομένους να δραστηριοποιηθούν προς επίτευξη των στόχων του οργανισμού. Διακρίνεται σε εσωτερική που αποσκοπεί στην ικανοποίηση εσωτερικών αναγκών και σε εξωτερική που αποσκοπεί στην επίτευξη υλικών κυρίως αμοιβών ή την αποφυγή ανεπιθύμητων συνεπειών.
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στην αποτύπωση του βαθμού της οργανωσιακής δέσμευσης του επιστημονικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με την υπηρεσία τους και στον προσδιορισμό των παραγόντων εκείνων που τους υποκινούν. Στοχεύει επίσης, στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ οργανωσιακής δέσμευσης και παραγόντων υποκίνησης, καθώς και του βαθμού συσχέτισής τους με τις δημογραφικές μεταβλητές.
Για τη διερεύνηση του θέματος και τη διεξαγωγή της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο της οργανωσιακής δέσμευσης TCM των Meyer και Allen και το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των παραγόντων υποκίνησης του Manolopoulos. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε επιλεγμένο δείγμα του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού του Γ.Ν.Λ, το οποίο επιλέχθηκε με τη μέθοδο δειγματοληψίας ευκολίας.
Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 17.0. Πραγματοποιήθηκαν διαδικασίες περιγραφικής στατιστικής, παραγοντική ανάλυση, μέθοδοι επαγωγικής στατιστικής, όπως το t-test για ανεξάρτητα δείγματα, η ανάλυση μονής κατεύθυνσης (One-way ANOVA), οι συγκρίσεις κατά ζεύγη (post hoc) και πίνακες συσχέτισης.
Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι το επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας χαρακτηρίζεται από θετικού βαθμού οργανωσιακή δέσμευση (4,69), ενώ αισθάνεται περισσότερο δέσμευση λόγω συνέχειας (5,11) για την υπηρεσία του, σε μικρότερο βαθμό συναισθηματική δέσμευση (4,97) και ακόμη λιγότερο κανονιστική δέσμευση (3,95). Επίσης, το επιστημονικό προσωπικό του ΓΝΛ παρακινείται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες υποκίνησης. Τόσο η δέσμευση όσο και η υποκίνηση διαφέρει στις διάφορες ομάδες με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.