Μελέτη και ανάπτυξη ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή κατάλληλου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Κύπρο
Abstract
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η Μελέτη και Ανάπτυξη Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή κατάλληλου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Κύπρο.
Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Ιατρικού Φακέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) και της ανάδειξης της καθοριστικής σημασίας του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου. Οι στόχοι είναι: 1) Να προσδιοριστούν τα προβλήματα του μη ηλεκτρονικού (paper-based) ιατρικού φακέλου, 2) Να περιγραφεί ο τρόπος ορθολογικής διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας και 3) Να εντοπιστούν τα συστατικά εκείνα που θα πρέπει να περιλαμβάνει η υιοθέτηση του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου στην Π.Φ.Υ. για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η παρούσα εργασία στηρίχθηκε τόσο στη βιβλιογραφική ανασκόπηση, ώστε να επιτευχθεί κριτική παρουσίαση του θέματος, όσον και στην ερευνητική μελέτη του θέματος, με σκοπό να αναδειχθούν σε εμπειρικό επίπεδο σημαντικά συμπεράσματα.
Στην εργασία αναλύονται οι έννοιες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ιατρικός Φάκελος, Ιατρική Πληροφορία και Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος. Παράλληλα αναλύονται οι αδυναμίες του έντυπου ιατρικού φακέλου και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου. Παρουσιάζεται μια επισκόπηση διεθνούς εμπειρίας και τα αποτελέσματα της έρευνας. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων σύμφωνα με το θεωρητικό υπόβαθρο, τη διεθνή βιβλιογραφία και τα αποτελέσματα της έρευνας. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα μέτρα που θα μπορούσαν να ωθήσουν στην ομαλή και ορθολογική εγκατάσταση της λειτουργίας του ΗΙΦ στα δημόσια νοσοκομεία.