Αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας & Συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου. Εφαρμογή τους στο σύστημα υγείας της Κύπρου
Abstract
Εισαγωγή: Τόσο η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (ΑΤΥ) όσο και οι Συμφωνίες Επιμερισμού Κινδύνου (ΣΕΚ) αποτελούν φαρμακευτικές πολιτικές οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα διάφορα συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών. Απώτερους στόχους τους έχουν τη μείωση της αβεβαιότητας (τόσο οικονομικής όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα), την καλύτερη κατανομή των δαπανών και την αύξηση της προσβασιμότητας των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Σκοπός-Μεθοδολογία: Η μελέτη αυτή στοχεύει σε 2 επίπεδα. Πρώτον, να παρουσιάσει την ΑΤΥ και τις ΣΕΚ και κατά δεύτερον να ερευνήσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τους στην Κύπρο. Τα ανωτέρω επιτεύχθηκαν μέσω ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας και με χρήση ενός ημι-δομημένου πρωτοκόλλου κατά το οποίο λήφθηκαν συνεντεύξεις από διάφορους εμπλεκομένους φορείς (ν=7) αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αναφορικά α) με τη γενική γνώση που είχαν για την ΑΤΥ και τις ΣΕΚ β) ως προς την πιθανή εφαρμογή τους στο κυπριακό σύστημα υγείας και γ) το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν.
Αποτελέσματα: Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη φάνηκαν να κατέχουν το αντικείμενο και να είναι ιδιαίτερα θετικά στο ενδεχόμενο εφαρμογής του στην Κύπρο. Μάλιστα, ενώ διατύπωσαν και κάποια αρνητικά ζητήματα (υψηλό κόστος εφαρμογής, απαίτηση τεχνογνωσίας, προβλήματα διαφάνειας) που μπορεί να έχει η όλη εφαρμογή, εντούτοις συμφώνησαν στο ότι θα επιλύσει τα προβλήματα συμπερίληψης νέων φαρμάκων στις λίστες αποζημίωσης, θα ενισχύσει την καινοτομία και θα μειώσει το κόστος. Ομοφωνία παρατηρήθηκε επίσης ως προς την ανάγκη θέσπισης εκείνου του πλαισίου, και ιδιαίτερα του νομικού, μέσα στο οποίο θα έχουν εφαρμογή η ΑΤΥ και οι ΣΕΚ και με βάση το οποίο θα διαφυλάσσονται με διαφανείς διαδικασίες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Από την άλλη, διαφωνία καταγράφηκε ως προς την ανάληψη της εποπτείας των πολιτικών αυτών.
Συμπεράσματα: Η επιτυχία εφαρμογής τέτοιων πολιτικών και ιδιαίτερα των ΣΕΚ βασίζεται στη θέσπιση διαδικασιών μέσα από τις οποίες θα διασφαλίζονται και θα έχουν όφελος όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για το λόγο αυτό, προτείνεται στους ιθύνοντες στα σημεία λήψης αποφάσεων όπως λάβουν υπόψη τις απόψεις των εμπλεκομένων φορέων όπως αυτές αναδείχθηκαν μέσα από την έρευνα μας και προχωρήσουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα επιφέρουν τη σύντομη εφαρμογή της ΑΤΥ και των ΣΕΚ στο κυπριακό σύστημα υγείας.