E-Health: Ποια η χρησιμότητα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενούς στα νοσοκομεία της Κύπρου και πως μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των ασθενών γενικότερα
Abstract
Εισαγωγή: είναι στις μέρες μας αποδεκτό το γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος της ηλεκτρονικής ιατρικής πληροφορίας μέσω της Ηλεκτρονικής Υγείας (ΗΥ) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, επηρεάζοντας την περίθαλψη του ασθενούς με οποιοδήποτε τρόπο. Στόχος της είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς και στη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των επαγγελματιών υγείας.
Σκοπός: στόχος της μελέτης αυτής, είναι ο βαθμός στον οποίο επιθυμούν οι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (ΟΚΤΚ), την εισαγωγή του αναβαθμισμένου Ηλεκτρονικού Ασθενούς (ΗΦΑ) και την κατάργηση του Χάρτινου Φακέλου Ασθενούς (ΧΦΑ). Εξετάζεται κατά πόσο τα θετικά ή/και αρνητικά στοιχεία του ΗΦΑ και του ΧΦΑ μέσω της ΗΥ συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας των καρκινοπαθών, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια καλύτερη εξυπηρέτηση και οι εργαζόμενοι μια ευκολότερη πρόσβαση στον φάκελο του ασθενούς.
Μεθοδολογία: πραγματοποιήθηκε ποσοτική μελέτη όπου έλαβαν μέρος εργαζόμενοι στο ΟΚΤΚ. Οι εργαζόμενοι ανήκουν σε διάφορες ειδικότητες όπως ιατροί, νοσηλευτές, ακτινογράφοι ακτινοθεραπείας, ακτινογράφοι ακτινοδιαγνωστικής, τεχνικοί Η/Υ και γραμματειακό προσωπικό και στο σύνολο τους ήταν πενήντα τέσσερεις (54). Αρχικά είχαν επιλεγεί εβδομήντα εργαζόμενοι από τους οποίους ανταποκρίθηκαν οι πενήντα τέσσερεις. Για την επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με δείγμα ευχέρειας. Η πραγματοποίηση της μελέτης έγινε με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου μέσω του Google Drive ή αλλιώς Google Form και οι απαντήσεις εδόθησαν μέσω γραφικών παραστάσεων.
Αποτελέσματα: τα αποτελέσματα από τη μελέτη, μας δείχνουν αρχικά ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι δεκτικοί στην εισαγωγή του αναβαθμισμένου ΗΦΑ. Με βάση τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο, οι περισσότεροι ιατροί χρησιμοποιούν το ΧΦΑ για τη συμπλήρωση των πληροφοριών, ενώ είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον ΗΦΑ. Από την άλλη, το ΧΦΑ δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στο ιατρικό, παραϊατρικό αλλά κυρίως στο γραμματειακό προσωπικό, οι οποίες θα αναλυθούν πιο κάτω. Οι επαγγελματίες υγείας δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στην πιθανή εκπαίδευση τους με την εισαγωγή του αναβαθμισμένου ΗΦΑ. Αποδεικνύεται ότι, τα χρήματα που απαιτούνται έχουν τη σημαντικότερη ευθύνη για την καθυστέρηση της αγοράς και εφαρμογής του ΗΦΑ. Τα αποτελέσματα φαίνονται εκτενώς σε επόμενα κεφάλαια.
Συζήτηση: η εφαρμογή της ΗΥ μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΠΣΥ) στο ΟΚΤΚ και γενικά στα Νοσοκομεία της Κύπρου, είναι δυνατόν να έχει πολλά οφέλη. Μεταξύ αυτών είναι και η εφαρμογή του αναβαθμισμένου ΗΦΑ που όπως φαίνεται από τη πιο κάτω μελέτη, βελτίωση της ποιότητας των καρκινοπαθών και των ασθενών γενικότερα αλλά και του εσωτερικού περιβάλλοντος των νοσοκομείων.