Σχέση μεταξύ εργασιακής κατάστασης και ποιότητα ζωής: Μια συγχρονική μελέτη στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
Abstract
Σκοπός: Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ εργασιακής κατάστασης και ποιότητας ζωής στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 199 εργαζόμενοι και 199 άνεργοι. Η λήψη των ερωτηματολογίων ήταν αναλογική του πληθυσμού από κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Αναλογική ήταν, επίσης, η λήψη των ερωτηματολογίων κατά χρόνο ανεργίας και κατά επάγγελμα. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν ανώνυμα από τους ερωτηθέντες προστατεύοντας τα προσωπικά τους δεδομένα. Για την εκτίμηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο SF-12. Οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το IBM SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Sciences).
Αποτελέσματα: Μεταξύ εργαζομένων και ανέργων, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση σε καμία κλίμακα του SF-12. Οι άνεργοι, ωστόσο, είχαν σημαντικά μικρότερη βαθμολογία στις κλίμακες κοινωνικής λειτουργικότητας, συναισθηματικού ρόλου, ψυχικής υγείας και συνοπτικής κλίμακας ψυχικής υγείας σε σχέση με τους εργαζόμενους. Τόσο οι άνεργοι όσο οι εργαζόμενοι είχαν αρκετά μικρότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο στις κλίμακες κοινωνικής λειτουργικότητας, συναισθηματικού ρόλου, ψυχικής υγείας και συνοπτικής κλίμακας ψυχικής υγείας, καταδεικνύοντας την αρνητική επιρροή της οικονομικής κρίσης σε αυτές τις κλίμακες αξιολόγησης της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής.
Συμπεράσματα: Η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι σημαντική προκειμένου να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες στρατηγικές για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε μόνο τον πληθυσμό της περιφερειακής ενότητας της Λάρισας και για τον λόγο αυτόν απαιτείται η εκπόνηση παρόμοιων μελετών σε διαφορετικούς πληθυσμούς για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.