Παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό συμμόρφωσης ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής στην θεραπεία ατόμων με ψυχωσική διαταραχή
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη εστιάζεται στην διερεύνηση των παραγόντων που εμποδίζουν τους ψυχικά πάσχοντες να είναι συνεπείς στη λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής και στο πως οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τον βαθμό συμμόρφωσης των ασθενών θετικά ή αρνητικά.
Υπό το σκεπτικό ότι οι σχεδιασμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη μείωση του φαινόμενου της υποτροπής της ψυχικής νόσου και των συχνών επανεισδοχών στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, γεννήθηκε η ανάγκη για διερεύνηση του θέματος.
Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για την αναζήτηση επιστημονικών άρθρων από το 2009 μέχρι το 2016 στην αγγλική γλώσσα. Οι κύριες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: Pub Med, EBSCO, Cinahl Plus with Full Text, Medline Complete, Science Direct, Academic One File.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση ανεβρέθηκαν 474 άρθρα από τα οποία 15 τελικά ήταν σχετικά με το ερευνητικό ερώτημα της παρούσας εργασίας. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την μη συναίνεση όπως προκύπτουν από την βιβλιογραφία είναι α) οι παρενέργειες των αντιψυχωσικών φαρμάκων και β) τα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία , η φυλή και η οικογενειακή κατάσταση. Επιπροσθέτως η σημασία της θεραπευτικής συμμαχίας καθώς και η στήριξη της οικογένειας, αποτελούν επίσης παράγοντες που όπως διαφάνηκε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συναίνεση των ασθενών στην φαρμακευτική τους αγωγή.
Συμπεράσματα: Η μη συναίνεση στην φαρμακευτική αγωγή είναι μια συμπεριφορά η οποία επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια συμπεριφορά πολυπαραγοντική και δύσκολη στη διαχείριση. Η ψυχοεκπάιδευση για τους ασθενείς και για τις οικογένειες τους είναι χρήσιμο να ενταχθεί επίσημα στο πρωτόκολλο φροντίδας των ασθενών. Επιπλέον η αξιολόγηση των ασθενών είναι ορθότερο, να γίνεται με επιστημονικά τεκμηριωμένα εργαλεία και να εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.