Το εργασιακό πάθος και η σχέση του με την εργασιακή ανία, την εργασιακή απόλαυση και την απόδοση στην εργασία: Η μελέτη του νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-11-23Συγγραφέας
Χαραλάμπους, Έλενα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
ΣΚΟΠΟΣ: Το εργασιακό πάθος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το οποίο όμως δεν έχει μελετηθεί αρκετά τόσο γενικά όσο και στον κλάδο της Υγείας μέχρι στιγμής στους επιστημονικούς και ερευνητικούς κύκλους. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να καλύψει αυτό το κενό διερευνώντας τη σχέση του με την ανία, την απόλαυση και την απόδοση στο χώρο εργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας των νοσηλευτών.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μεθοδολογική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή ερωτηματολογίων αυτό-αναφοράς σε πενταβάθμια κλίμακα Likert. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Πάφου. Από τα 236 που δόθηκαν, 170 επιστράφηκαν συμπληρωμένα και ως εκ τούτου αποτελούν το δείγμα της έρευνας. Για την εξέταση των υποθέσεων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IMB SPSS STATISTICS 20 πραγματοποιώντας αναλύσεις συσχέτισης με το συντελεστή Pearson Correlation.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις υποθέσεις που έχουν διατυπωθεί. Υποστηρίζουν δηλαδή πως το εργασιακό πάθος σχετίζεται θετικά με την εργασιακή απόλαυση (r=.321, p<.01) και την εργασιακή απόδοση (r=.632, p<.01). Στην ουσία, οι υπό-εξέταση μεταβλητές φαίνεται να ευθυγραμμίζονται. Δηλαδή, όταν αυξάνεται το εργασιακό πάθος, αυξάνεται η απόλαυση και η απόδοση αντίστοιχα. Αντίθετα, η σχέση του εργασιακού πάθους με την ανία επιβεβαιώνεται ως αρνητική (r=.-445, p<.01). Όσο αυξάνεται το πάθος για εργασία, τόσο μειώνεται η ανία που αισθάνεται ο εργαζόμενος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Καθώς το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα λειτουργίας κάθε οργανισμού, μέλημα της διοικούσας αρχής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα πρέπει να είναι η αύξηση του πάθους των νοσηλευτών/ριών. Αυτό θα συμβάλει στην ευημερία του προσωπικού, αφού θα απολαμβάνουν την εργασία τους και η καθημερινότητα τους θα αποκτήσει νόημα. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η απόδοση τους και θα προσφέρονται ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.