Η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Αιτίες δημιουργίας και τρόποι αντιμετώπισης τους
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-10-26Συγγραφέας
Χασιάς, Γεράσιμος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη των παραγόντων που διαμορφώνουν τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια εκτίμησης της κατάστασης που επικρατεί από πλευράς φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα και ανάδειξης των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή.
Πρωτοτυπώντας, προσπαθούμε να αναδείξουμε το ρόλο της φορολογικής εκπαίδευσης και παιδείας στη φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων πολιτών, προτείνοντας παράλληλα την εισαγωγή φορολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και την «δια βίου» φορολογική εκπαίδευση των πολιτών.
Διατυπώνοντας ακόμα μια πρωτότυπη ιδέα, προτείνουμε τη λειτουργία Σχολής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Φορολογικής Διοίκησης με πέντε βασικές λειτουργίες:
- Εκπαίδευση για τη βελτίωση των υπαλλήλων ύστερα από την Αξιολόγηση τους
- Εκπαίδευση για την επιμόρφωση και βελτίωση των υπαλλήλων γενικά
- Εκπαίδευση των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων
- Εκπαίδευση των υπαλλήλων ιδιωτικών φορέων στους οποίους έχουν ανατεθεί εργασίες της Φορολογικής Διοίκησης
- Εκπαίδευση των Λογιστών – φοροτεχνικών.
Ακόμα προτείνεται για πρώτη φορά, η στοχευμένη πρόσληψη υπαλλήλων της Φορολογικής Διοίκησης, για το συγκεκριμένο τμήμα στο οποίο πρόκειται να υπηρετήσουν, η εκπαίδευση τους, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, στο αντικείμενο το οποίο θα υπηρετήσουν, καθώς και η πιστοποίηση αυτής της εκπαίδευσης, με έγκυρη γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία.
Μέσα στις προτάσεις μας βρίσκεται ακόμα και το πολύ σημαντικό μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο σύνολο των συναλλαγών των πολιτών, αλλά προτείνεται και ένα πρωτότυπο μέτρο, όπου με τη βοήθεια των πολιτών, μπορεί να μειώσει, ως και να εξαλείψει τη χρήση αδήλωτων Ταμειακών Μηχανών.
Η σύνταξη αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής και η διατύπωση αυτών των προτάσεων, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση της εμπειρίας μου από τα 17 έτη υπηρεσίας μου ως εφοριακός υπάλληλος, αλλά και σε μια πρωτότυπη έρευνα που πραγματοποίησα σε υπηρεσιακά έγγραφα που αφορούσαν φορολογικές παραβάσεις, κατά τη θητεία μου ως εφοριακός υπάλληλος στην πρώην Δ.Ο.Υ. Ιθάκης, Στοιχεία της οποίας (όσα μου επιτρέπονται) εμφανίζονται στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή.