Αξιολόγηση ενεργειακής συμπεριφοράς χρηστών δημοσίων κτιρίων. Μελέτη περίπτωσης στην Περιφέρεια Κρήτης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-10-11Συγγραφέας
Στεφανάκη, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Για την επίτευξη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων στους τομείς του κλίματος και της ενέργειας είναι αναγκαία η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο άνθρωπος ξοδεύει μεγάλες ποσότητες φυσικών αγαθών και ενέργειας και η αλόγιστη αυτή χρήση των φυσικών πόρων και ο υπερκαταναλωτισμός οδηγεί σε αδιέξοδο. Η λύση για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Η τεχνολογία πρέπει να είναι σύμμαχος σε αυτό το έργο με τη χρήση βελτιωμένων και αποδοτικότερων μέσων. Η εξοικονόμηση ενέργειας οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και καθιερώνει την ενεργειακή μας συνείδηση, που είναι αναγκαία για το μέλλον.
Η μεθοδολογία του προγράμματος EURONET 50-50max αυξάνει την ευαισθητοποίηση των χρηστών των κτιρίων και έτσι εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή τους σε τέτοιες δράσεις , ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά τους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων μικρής κλίμακας.
Η εκπαίδευση κατέχει στρατηγικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η ενεργειακή εκπαίδευση των μαθητών και εκπαιδευτικών είναι καθοριστικής σημασίας απέναντι στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μέσα από την παρέμβαση ευαισθητοποίησης και παρακίνησης για αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και τη ρύθμιση συσκευών θερμοκρασίας στα σχολικά κτίρια, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικό αριθμό σχολείων στην Περιφέρεια Κρήτης. Επιτεύχθηκαν σοβαρά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπών CO2 μέσα από στοχευμένες δράσεις αλλαγών στη συμπεριφορά των συμμετεχόντων των σχολείων.
Μέσα από την έρευνα, αποδεικνύεται ότι οι έφηβοι επιδεικνύουν μια απίστευτη δημιουργικότητα και δυναμισμό, όταν καλούνται να διαμορφώσουν το περιβάλλον που ζουν. Οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν ότι με αλλαγή συμπεριφοράς και με ορθολογική διαχείριση επιτυγχάνεται η προσδοκώμενη εξοικονόμηση της ενέργειας του σχολικού τους συγκροτήματος χωρίς την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων.
Επίσης από την ανάλυση του ερωτηματολογίου που απαντήθηκε από μια ομάδα μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των νέων διαθέτει ενεργειακή συνείδηση και θετική στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα.