Διαδικτυακή επικοινωνία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ): Μια ποιοτική αξιολόγηση της επικοινωνίας μέσω Facebook
Abstract
Στην παρούσα ερευνητική εργασία θα μελετηθεί η σχέση της χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης του Facebook με το περιεχόμενο/ποιότητα της ανταλλαγής των πληροφοριών και των συζητήσεων των ατόμων-ομάδων με αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία είναι χρόνια νοσούντες ασθενείς.
Υλικό-Μέθοδοι:
Τα στοιχεία/δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν συλλέχθηκαν από πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών, άρθρων και μελετών, ξενόγλωσσων αλλά και ελληνόγλωσσων συγγραμμάτων με θέμα τα ΑμεΑ και το Διαδικτυακό Κοινωνικό Δίκτυο του Facebook. Επίσης πραγμα-τοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων και σε ηλεκτρονικές Αγγλόφωνες και Ελληνικές βάσεις δεδομένων, όπως είναι αυτές του Pubmed, του «Google Μελετητής», του ΕΚΤ (Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) και του ΙΑΤΡΟΤΕΚ, καθώς και διάφορες διαδικτυακές πύλες έρευνας. Τέλος, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό της παρούσας έρευνας περιελάμβαναν τη μεθοδολογία του Τριγωνισμού, δηλαδή του συνδυασμού Ποσοτικής και Ποιοτικής μεθοδολογίας, καθώς επίσης και τη χρήση της Κοινωνικής Σημειωτικής της Οπτικής Επικοινωνίας-ΚΣΟΕ για τον περαιτέρω έλεγχο της ποιότητας της επικοινωνίας.
Αποτελέσματα:
Επιλέχθηκαν συνολικά n = 4 “Ομάδες” και n = 3 “Σελίδες” των ΑμεΑ από το Διαδικτυακό Κοινωνικό Δίκτυο του Facebook για τη διερεύνηση του σκοπού της εργασίας. Παρατέθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούσαν δημοσιεύσεις και είδη δημοσιεύσεων (status, links, videos, events, photos etc.), σχόλια και γενικά αντιδράσεις στα οποία προχώρησαν τα ίδια τα ΑμεΑ κατά τη διάρκεια χρήσης του Facebook σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανάλυση Περιπτωσιολογικής Μελέτης για μια εκ των “Ομάδων” του δείγματος της έρευνας με τη χρήση της μεθόδου της ΚΣΟΚ, με παράθεση δημοσιεύσεων/φωτογραφιών και με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση της ποιότητας της επικοινωνίας των ΑμεΑ μέσω Facebook.