Διερεύνηση της παρακίνησης των εργαζομένων σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Διεξαγωγή έρευνας στον τραπεζικό κλάδο
Abstract
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ένα ανταγωνιστικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την οικονομική αστάθεια και έρχονται αντιμέτωπες με πολυσύνθετες προκλήσεις, ευκαιρίες και αλλαγές. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οφείλει να διαχειριστεί σωστά τον πλέον πιο πολύτιμο πόρο που έχει, το ανθρώπινο δυναμικό.
Η επιτυχία των οργανωσιακών στόχων είναι αποτέλεσμα του συνόλου των εργαζομένων. Η απόδοση του κάθε εργαζομένου δεν εξαρτάται μόνο από τις γνώσεις και τις ικανότητες του αλλά και από τη θέληση που έχει και την προσπάθεια που επιθυμεί να καταβάλει προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που θέτει η Διοίκηση. Οπότε η Διοίκηση οφείλει να έχει μια πιο ανθρωποκεντρική στάση. Μέσα από την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την επιβράβευση να οδηγούν τους εργαζομένους σε μια υψηλότερη απόδοση.
Στην παρούσα εργασία αρχικά παρουσιάζονται οι κύριες θεωρίες παρακίνησης-υποκίνησης, ο ρόλος της εργασιακής ικανοποίησης, η σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στις τράπεζες καθώς και η παρακίνηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Έπειτα παρουσιάζεται μία έρευνα που αφορά τους εργαζομένους του Κυπριακού Τραπεζικού Κλάδου. Η έρευνα πραγματοποιείται με τη χρήση ερωτηματολογίων και θέτει ως στόχο την εξέταση της επαγγελματικής ικανοποίησης. Τέλος εξετάζεται και το αίσθημα της αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος.