Η αξία της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και η αποτελεσματική αξιοποίηση του εν καιρώ κρίσης στον Ελληνικό τραπεζικό χώρο (Μελέτη περίπτωσης)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-20Συγγραφέας
Σπηλιόπουλος, Ανδρέας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα διπλωματική εργασία προβαίνει σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ως προς την σημασία που έχει η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών. Σκοπός της μελέτης είναι να εξετάσει το πώς μπορεί να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου των τραπεζών εν μέσω της παρούσης οικονομικής κρίσης. Σημαντικό στοιχείο είναι η εξέταση της επίδρασης που έχουν οι συγχωνεύσεις των τραπεζών στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικότερα θα επιχειρήσουμε μέσω ανάλυσης περίπτωσης και συλλογής στοιχείων, να προτείνουμε μεθόδους επίλυσης των προβλημάτων αυτών, ώστε να δημιουργηθεί εν τέλει μέσω συνέργειας ,ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό περιβάλλον ανάπτυξης του Ανθρωπινού Δυναμικού των συγχωνευουσών Τραπεζών με όποια θετικά αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στην αποδοτικότητα του κάθε χρηματοπιστωτικού Οργανισμού. Για τον λόγο αυτό έχει επιλεχθεί η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Τα ερευνητικά ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις η παρούσα διπλωματική εργασία είναι:
1. Ποιος ο βαθμός συσσώρευσης του προσωπικού στα τραπεζικά σχήματα που έχουν προκύψει;
2. Ποιος ο βαθμός σύγκλισης των εργασιακών νοοτροπιών των συγχωνευουσών τραπεζών;
3. Ποιες οι επιπτώσεις των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των τραπεζών;
4. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις διαφορές που υπάρχουν στην Οργανωσιακή κουλτούρα μεταξύ των συγχωνευουσών τραπεζών;
5. Ποιες είναι οι αλλαγές στις πρακτικές HRM που έχουν επέλθει λόγω των συγχωνεύσεων;
6. Πως μπορούν να αναπτυχθεί το HRM των τραπεζών στο μέλλον;
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από την έρευνα προκύπτει ένα πλήθος δεδομένων. Ένα από τα αποτελέσματα των εν λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών ήταν η συνύπαρξη δύο διαφορετικών ομάδων εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι λόγω του τρόπου διαχείρισης της κρίσης αντί να υπάρχει μείωση προσωπικού υπάρχει αύξηση.