Διερεύνηση ρυθμιστικών πλαισίων και απαιτήσεων των ζητημάτων ασφάλειας στο υπολογιστικό νέφος (Cloud)
Abstract
Ο χώρος του cloud computing αποτελεί μία ιδιαίτερα ανερχόμενη τεχνολογία που φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στο χώρο της πληροφορικής και να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς και αποθήκευσης των δεδομένων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, παρέχει μία πληθώρα υπηρεσιών στο χρήστη που του προσφέρουν αφενός ευκολία και αφετέρου ταχύτητα στο χώρο του διαδικτύου. Ασφαλώς τα πλεονεκτήματα που εισάγονται από τη χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι μοναδικά, την ίδια στιγμή όμως εισέρχεται και ένας αριθμός μειονεκτημάτων που αφορά κυρίως στην ασφάλεια των δεδομένων καθώς αυτά ταξιδεύουν στο διαδίκτυο αλλά και αποθηκεύονται σε διαφορετικές τοποθεσία ανά τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μία σειρά φορέων που εδρεύουν στην Ευρώπη έχουν θεσπίσει νόμους οδηγίες και πολιτικές που αφορούν στη διασφάλιση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το χρήστη αλλά και στην παροχή της βέλτιστης υπηρεσίας προς αυτόν.
Η παρούσα διπλωματική εργασία κάνει μία βιβλιογραφική αναφορά στο χώρο του cloud computing προσπαθώντας να εξηγήσει το χρήστη τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας αυτής. Παράλληλα, κάνει μία ενδελεχή μελέτη αλλά και μία εκτενή παρουσίαση των οδηγιών που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ο χρήστης να είναι σε θέσει να κατανοήσει αλλά και να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματά του σε ότι αφορά στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Μετά από μία σύντομη αναφορά που γίνεται στους νόμους που έχουν θεσπιστεί από τα Ευρωπαϊκά κράτη, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική νομοθεσία ενώ προτείνονται οι τρόποι και τα μέτρα που πρέπει αυτή να υιοθετήσει ώστε να προωθηθεί η τεχνολογία αυτή στη χώρα αλλά και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των διαδικτυακών υπηρεσιών.