Οι πολιτικές αναδιάρθρωσης του Ελληνικού δημόσιου τομέα την περίοδο του 2ου μνημονίου. Η περίπτωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
Abstract
Από το 2009 έως σήμερα η Ελληνική Κοινωνία ζει τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθερότητας, που συνυπέγραψαν οι διάφορες κυβερνήσεις της χώρας με την τρόικα των θεσμών (Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ.). Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας προσπάθεια αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης του Δημόσιου τομέα της χώρας.
Η μελέτη που ακολουθεί επιχειρεί να προσεγγίσει, καταγράφοντας και αναλύοντας τις πολιτικές μεταρρύθμισης που ακολουθήθηκαν για την αναδιοργάνωση των δομών του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα.
Αρχικά, πραγματοποιείται μια πρόσφατη ιστορική αναδρομή των μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων, παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα και γίνεται μια γενική παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Στη συνέχεια, αναλύεται η αναδιάρθρωση των υπουργείων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε αυτή, οι μεθοδολογίες που προτάθηκαν και ποια τελικά επελέγη για την αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα, όπως επίσης και τα βασικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης των υπουργείων, μέσα από ερωτηματολόγια και πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν από τους αξιολογητές.
Σε επόμενο επίπεδο, παρουσιάζεται, εκτενώς, η περίπτωση της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέσα από τις βασικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έγιναν σε αυτήν την κατεύθυνση και αναλύονται οι μεταρρυθμιστικές δράσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο της εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου για την αλλαγή της δομής του ΥΔΜΗΔ.
Με βάση όλα τα παραπάνω, επιχειρείται η προσέγγιση των απόψεων των βασικών συμμετεχόντων στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα μέσα από ποιοτική έρευνα που βασίζεται σε δομημένες συνεντεύξεις της τότε πολιτικής ηγεσίας, των ανώτατων στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας αλλά και εκπροσώπου του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, της ΑΔΕΔΥ.
Επιπλέον, πραγματοποιείται συγκριτική ανάλυση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού δημόσιου τομέα και του γαλλικού δημόσιου τομέα οι οποίες έλαβαν χώρα μετά το 2007.
Τέλος, εξάγονται συμπεράσματα και προτείνονται ενέργειες αναφορικά με τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων, την βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα.