Ηλεκτρονική υγεία: Προκλήσεις, προοπτικές και εφαρμογές
Abstract
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η διερεύνηση της χρήσης εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας με στόχο την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας της Κύπρου με κύριους άξονες τις εφαρμογές τηλεϊατρικής, τις εφαρμογές «κινητής» υγείας, τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και κυρίως τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο χώρο της υγείας. Αρχικά παρουσιάζονται οι υφιστάμενες συνθήκες χρήσης της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2015 συμφώνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ακολούθως παρουσιάζονται οι βέλτιστες πρακτικές ηλεκτρονικής υγείας στην Ευρώπη και οι υφιστάμενες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο. Τέλος παραθέτεται Gap analysis των εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας του υγειονομικού τομέα της Κύπρου, με σκοπό να εντοπιστούν τα κενά και να εφαρμοστούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα.
Μεθοδολογία: Aνασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση των υφιστάμενων πρακτικών έγινε σε βιβλία, άρθρα, δημοσιευμένες εκθέσεις, δημοσκοπήσεις και απογραφές, μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου και του MyAthens. Επίσης χρησιμοποιηθήκαν οι ιστοσελίδες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εντοπισμένων βέλτιστων πρακτικών ηλεκτρονικής υγείας στην Ευρώπη.
Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε ότι οι σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας σε σχέση με τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας εστιάζονται κυρίως σε θέματα: Εφαρμογών τηλεϊατρικής, εφαρμογών «κινητής» υγείας, συστήματα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο χώρο της υγείας.
Στον υγειονομικό τομέα της Κύπρου χρησιμοποιούνται εφαρμογές τηλεϊατρικής από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου. Συστήματα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας άρχισαν να αναπτύσσονται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος νοσοκομείου και ιατρείου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Γενικό Νοσοκομείο Αμμόχωστου και σε κάποια κέντρα υγείας. Οι ηλεκτρονικές προμήθειες υγειονομικού τομέα πραγματοποιούνται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορικά με τις εφαρμογές «κινητής» υγείας δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υγείας στον υγειονομικό τομέα της Κύπρου κρίνεται υποχρεωτική στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τρόικας για την οικονομική στήριξη και του μνημονίου συναντίληψης που υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2013.
Η εισαγωγή εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας στον υγειονομικό τομέα της Κύπρου δεν θα δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα. Άλλα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του μέσα από οικονομικά οφέλη λόγω μείωσης του κόστους, στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αύξηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας.