Η αξιολόγηση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου ως μέτρο αύξησης της υποκίνησης του
Abstract
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, μελετά κατά πόσο η αξιολόγηση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου, αποτελεί μέτρο για αύξηση της υποκίνησή του. Παρουσιάζεται η σημαντικότητα της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Η αξιολόγηση της απόδοσης είναι μια μέθοδος ανασκόπησης και εκτίμησης της απόδοσης του προσωπικού στην εργασία του. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί λεπτό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μέθοδοι αξιολόγησης. Παρουσιάζονται επίσης κάποια σφάλματα που γίνονται κατά την αξιολόγηση καθώς και διάφορα άλλα ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση.
Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το καινούργιου συστήματος αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία της Κύπρου, που ψηφίστηκε και τίθεται σε ισχύ από το 2016, το οποίο θα αναγνωρίζει την υψηλή απόδοση αλλά παράλληλα θα δίνει κίνητρα για την βελτίωσή της. Με το νέο αυτό σύστημα αξιολόγησης, θα εντοπίζονται τα αδύνατα σημεία των υπαλλήλων και θα προτείνεται κάποιο πλάνο για να βελτιώσουν και αναπτύξουν τις ικανότητές τους.
Η αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την υποκίνηση του ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την υποκίνηση του ανθρώπινου δυναμικού από διάφορους ερευνητές.
Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ένα τμήμα της δημόσιας υπηρεσίας, το Τμήμα Τελωνείων. Αναπτύσσεται η μεθοδολογία της έρευνας που ακολουθήθηκε, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την έρευνα αυτή.