Τα κανονιστικά πλαίσια των συνθηκών της Βασιλείας και η τραπεζική κρίση στις κυπριακές τράπεζες
Abstract
Αναντίλεκτα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και την αφετηρία της ανάπτυξης και της προόδου μιας κοινωνίας. Εν αρχή, από το 2008 κάνει την εμφάνιση της η οικονομική κρίση απειλώντας τον τραπεζικό τομέα σε παγκόσμια εμβέλεια. Αφετηρία αποτέλεσαν οι Η.Π.Α, ενώ δεν άργησε να αναχθεί σε Χρηματοπιστωτική Κρίση Διεθνούς Χαρακτήρα ένεκα της παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζει τις αγορές. Ενδεχομένως η φιλελευθεροποίηση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα οδήγησε σε μια αύξηση των κινδύνων διαταράσσοντας την τραπεζική αγορά. Μέχρι το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι εποπτικές αρχές στηρίζονταν στις πρόνοιες του Συμφώνου της «Βασιλείας ΙΙ», με διατάξεις οι οποίες εμπεριέχονταν στη Συνθήκη χωρίς ωστόσο να καταστούν ικανές να αποτρέψουν την επικείμενη καταστροφή. Το Σύμφωνο της «Βασιλείας ΙΙ» μετά και από τα γεγονότα που επήλθαν των αλυσιδωτών επιπτώσεων της οικονομικής αστάθειας, παρουσιάζεται ανήμπορο να διατηρήσει ένα ασφαλές και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αδυναμία που επέδειξαν οι εποπτικές αρχές και πλαίσια για την προστασία του τραπεζικού τομέα αποτέλεσε έναν εκ των παραγόντων που συντέλεσαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Παρόλο που βασική αρχή των ρυθμιστικών διατάξεων δεν είναι άλλη από τη προφύλαξη και την ενίσχυση της σταθερής βάσης, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό όπως καταδεικνύεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας κλονίστηκε, μαζί και η εμπιστοσύνη των πολιτών, στοιχείο που επιβεβαιώνει τους λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος και τις παρακινδυνευμένες ενέργειες.
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η σύγκριση των κανονιστικών πλαισίων των Συνθηκών της Βασιλείας, καθώς επίσης και η χρηματοοικονομική ανάλυση των κυπριακών τραπεζών. Αναλύεται η πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι κίνδυνοι που υποβόσκουν ενώ παρουσιάζονται και συγκρίνονται τα Σύμφωνα της Βασιλείας. Εν κατακλείδι, όσον αφορά την πρόσφατη οικονομική κρίση, προβάλλεται η αρνητική πορεία που επέδειξαν τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης ενώ διαφαίνεται η αδυναμία των εποπτικών πλαισίων να προστατεύσουν και να θωρακίσουν την οικονομία.