Εποπτικός έλεγχος, διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων και χρηματοοικονομική ανάλυση τραπεζών. Η πρακτική εφαρμογή τους στον Συνεργατισμό
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-06Συγγραφέας
Βασιλειάδης, Βαγγέλης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η πρόσφατη οικονομική κρίση συνδέεται με την εξάπλωση των χρηματο-οικονομικών καινοτομιών και οφείλεται στις αδυναμίες των πιστωτικών ιδρυμάτων να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους που υπάρχουν στο σύγχρονο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της διεθνούς κρίσης ήταν οι τράπεζες να καταστούν ιδιαίτερα ευάλωτες. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπου θα υπάρχουν ισχυρές αντοχές και επαρκείς αντιστάσεις στους αναπάντεχους κραδασμούς και στις ανισορροπίες του συστήματος.
Η έξοδος από την κρίση απαιτεί την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, οι εποπτικές αρχές με κυριότερο εκφραστή την Επιτροπή της Βασιλείας, σε συνδυασμό με τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, θέσπισαν νέους αυστηρότερους νομοθετικούς κανόνες και οδηγίες. Έτσι συνέβαλαν στη διαχείριση των χρηματο-οικονομικών κινδύνων αλλά και στην οικονομική μεγέθυνση γενικότερα.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι, αφού πρώτα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις που το επηρέασαν διαχρονικά, να αναλυθούν τα εποπτικά πλαίσια της Επιτροπής της Βασιλείας καθώς επίσης και οι πολιτικές διαχείρισης κινδύνων, όπως αυτοί εφαρμόζονται από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Στην συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι κυριότεροι δείκτες χρηματοοικονομικής ανάλυσης των τραπεζών, εφαρμόζοντας τους αριθμοδείκτες αυτούς στην περίπτωση του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Τέλος θα παρουσιάσουμε τους κύριους δείκτες απόδοσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα όπως αυτοί δημοσιεύονται σε τριμηνιαία βάση, για εναρμόνιση με τις εποπτικές διατάξεις.