Η εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης ποιότητας ISO22000:2005 στην παραγωγή καραμέλας
Abstract
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η παρουσίαση, η ανάλυση του κλάδου των ζαχαρωδών προϊόντων και η εφαρμογή του πρότυπου συστήματος διασφάλισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005 στην παραγωγή προϊόντων καραμέλας. Κατά την εκπόνησής της, μελετώνται θέματα όπως οι απαιτούμενες προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει ένας χώρος παραγωγής, ποιες είναι οι ορθές ακολουθούμενες διαδικασίες και πως διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων, μέσω της ανάλυσης επικινδυνότητας.
Το περιεχόμενο της μεταπτυχιακής διατριβής είναι αρχικά βιβλιογραφικό, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το πρότυπο ISO 22000:2005 και οι απαιτήσεις του, και στη συνέχεια, γίνεται ειδική αναφορά στον τομέα της παραγωγής καραμέλας, με την παράθεση μελέτης περίπτωσης στην πρακτική εφαρμογή που έχει το σύστημα ISO 22000:2005 σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας, από την προμήθεια μέχρι την διάθεση στον τελικό πελάτη. Γίνεται έρευνα κατά πόσο εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις το σύστημα διασφάλισης ποιότητας και πόσο εύκολη είναι η πρακτική τήρηση όλων των απαιτήσεων.
Τελικός στόχος, είναι η αποσαφήνιση ότι ο κλάδος της παραγωγής καραμέλας, παρότι ανήκει στον κλάδο τροφίμων και ποτών, και διέπεται από τις ίδιες προϋποθέσεις στην εφαρμογή του συστήματος ISO 22000:2005, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση στον κλάδο αυτό, αποτελείται από πολύ μικρότερο κίνδυνο στο να φτάσει ένα τελικό προϊόν στον καταναλωτή, το οποίο θα του δημιουργήσει πρόβλημα ή θα είναι αλλοιωμένο. Συνεπώς, θα μελετηθεί εάν οι απαιτήσεις του συστήματος ISO 22000:2005 ορθώς εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων στον κλάδο των τροφίμων ή θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας που διέπονται.