Ο συνεργατισμός ως θεσμός στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η βιωσιμότητα του μέσα απο την οικονομική κρίση. Προκλήσεις και προοπτικές. Η άποψη της κοινής γνώμης για το θεσμό αυτό
Abstract
Ο συνεργατισμός έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη και αφορμή για το ξεκίνημά του υπήρξε η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χαμηλότερων και αδύνατων κοινωνικών ομάδων. Στην παρούσα διατριβή ο συγγραφέας πραγματοποιεί αρχικά μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και μελετά την εξελικτική πορεία του κινήματος σε Ευρώπη, Αγγλία, Ελλάδα με κύριο αντικείμενο μελέτης το κίνημα στην Κύπρο και την προοπτική του.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2007 και εξαπλώθηκε σχεδόν ανά το παγκόσμιο, μελετώνται επίσης. Όπως διαφαίνεται, η κρίση μεταφέρθηκε από την Αμερική στην Ευρώπη επηρεάζοντας και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και συνεπώς τον συνεργατισμό προσφέροντάς τους πλεονεκτήματα, αναδεικνύοντας τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες, προκλήσεις και απειλές, που καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν.
Συνέπεια της παρούσας διατριβής ήταν η εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η βιωσιμότητα του κινήματος, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, είναι δυνατή μόνο μέσα από σκληρές και επίμονες προσπάθειες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αναδιάρθρωσής του. Το στοίχημα εδώ, σύμφωνα με τον συγγραφέα και μετά από εκτενή μελέτη του θεσμού, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνεργατισμού χωρίς αυτός να χάσει τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα, ο οποίος τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια.