Οι συνέπειες της οικομομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας και στο τραπεζικό σύστημα. Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν στην υπογραφή των μνημονίων και ποιές οι εναλλακτικές αντιμετώπισης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-09-05Συγγραφέας
Μιχαήλ, Νικόλαος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκαν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008, στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας αλλά και στο τραπεζικό της σύστημα. Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι επιπτώσεις που παρουσίασε η μακρόχρονη οικονομική δυσπραγία που πλήττει τη χώρα επί έξι συναπτά έτη και να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο επηρεάστηκαν διάφορα οικονομικά μεγέθη της χώρας.
Ξεκινώντας από το γεγονός που σημάδεψε την οικονομική ιστορία των αρχών του 21ου αιώνα, την κρίση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό, ο τρόπος με τον οποίο πέρασε σε άλλες χώρες και ηπείρους αλλά κυρίως το πώς η Ελλάδα σχετίζεται με την κρίση αυτή. Τέλος, διατυπώνονται ορισμένες εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης της κρίσης αυτής, οι οποίες ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ απαντάται και το ερώτημα του κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σύναψη των τριών Μνημονίων οικονομικής συνεργασίας.
Αφού αναπτύσσονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα βρέθηκε στη δύσκολη αυτή κατάσταση, στη συνέχεια ακολουθεί η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε τομείς όπως το ΑΕΠ, οι δημόσιες δαπάνες, τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η καταγραφή ορισμένων μεγεθών που ελήφθησαν ως ανεξάρτητες μεταβλητές και απαιτούνται στην έρευνα, για τα τελευταία τριάντα έτη και στη συνέχεια η συσχέτιση αυτών με άλλα μεγέθη που θεωρήθηκαν ως εξαρτημένες μεταβλητές.
Το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, ήταν η υψηλή συσχέτιση της πλειοψηφίας των ανεξάρτητων μεταβλητών με τις εξαρτημένες. Αυτό με τη σειρά του εξηγεί επιστημονικά, μέσα από συγκρίσεις και χρήση στατιστικών εργαλείων, τους λόγους που η Ελλάδα απώλεσε μεγάλα χρηματικά κεφάλαια, υπέγραψε δανειακές συμφωνίες, αναγκάστηκε να ακολουθήσει πρακτικές λιτότητας και προχώρησε σε εφαρμογή σκληρών μέτρων.