Οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο τροφίμων με τη χρήση αριθμοδεικτών: Συγκριτική μελέτη περίπτωσης μεταξύ των έξι μεγαλύτερων εισηγμένων και μη εισηγμένων ελληνικών εταιριών για την περίοδο 2006-2013
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς για την ελληνική οικονομία, τόσο για τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, όσο και στην αγορά εργασίας. Ένα σημαντικό στοιχείο προς διερεύνηση είναι η ανάλυση της χρηματοοικονομικής δομής των επιχειρήσεων αυτών για την περίοδο 2006-2013 έτσι ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της κρίσης σε αυτές. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι η κεφαλαιαγορά και η χρηματαγορά, το δείγμα των εταιρειών που έχει επιλεγεί συμπεριλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και τις τρεις μεγαλύτερες μη εισηγμένες εταιρείες του κλάδου. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της μελέτης αποτελείται από δύο στάδια. Το πρώτο, αναφέρεται στην αξιολόγηση των εταιρειών του δείγματος αφενός για τις εισηγμένες και αφετέρου για τις μη εισηγμένες, κυρίως ως προς την ρευστότητα και την κερδοφορία που παρουσιάζουν κατά την περίοδο 2006-2013. Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης γίνεται ξεχωριστή συγκριτική ανάλυση μεταξύ των τριών εισηγμένων και των τριών μη εισηγμένων εταιρειών ως προς τον βαθμό της επίπτωσης της κρίσης στα αποτελέσματά τους, δίνοντας έμφαση στα πεδία της ρευστότητας και κερδοφορίας. Από το πρώτο στάδιο αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με το βαθμό αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης λόγω πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά ενώ από το δεύτερο στάδιο τα συμπεράσματα αναφέρονται στο βαθμό που οι διοικήσεις κάποιων εκ των εταιρειών του δείγματος αντιμετώπισαν αποτελεσματικότερα την κρίση από ότι άλλες.