Έμφυλες αναπαραστάσεις σε θεατρικά έργα για ανήλικους θεατές
Abstract
Η παρούσα διατριβή αποσκοπεί στη διερεύνηση των έμφυλων αναπαραστάσεων σε θεατρικά έργα για ανήλικα κοινά.
Η εκτεταμένη, αλλά πολύτιμη, εισαγωγή της διατριβής αφορά στην κατάδειξη των διαφορετικών όρων εκπαίδευσης μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην Ελλάδα, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από πολλά και διαφορετικά στάδια, που οδήγησαν στην ίση –τυπικά τουλάχιστον- αντιμετώπισή τους που επικρατεί σήμερα, άλλοτε με αργούς κι άλλοτε με γρήγορους ρυθμούς.
Επιπροσθέτως, αναλύεται –στα πλαίσια της εισαγωγής- η ελληνική, κυρίως αλλά όχι μόνο, παιδική λογοτεχνία, καθώς και τα ελληνικά σχολικά βιβλία, σε βάθος ενός περίπου αιώνα.
Ο κύριος όγκος της μελέτης μας αφορά στο είδος του παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, από τα πρώτα του δειλά βήματα έως την πλήρη καθιέρωσή του. Πώς οι νεαροί πρωταγωνιστές του αντιμετωπίζονται σε κάθε φάση ανάπτυξής του, ανάλογα με το φύλο τους; Πώς απεικονίζεται αντίστοιχα το αγόρι και το κορίτσι, μέσα από κάθε εποχή; Όλα αυτά τα δεδομένα αναλύονται μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα και συγγραφείς.
Μεθοδολογία: η έρευνα βασίζεται στη μεθοδολογική προσέγγιση της δευτερογενούς ανάλυσης. Καταγράφεται ο σχετικός θεωρητικός προβληματισμός μέσα από τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, καταγράφονται κάποιες εμπειρικές μελέτες για τα ελληνικά δεδομένα και διεξάγονται βασικά πορίσματα και συμπεράσματα για τα οποία γίνεται ολοκληρωμένη σύνθεση και παρουσίαση. Αξιοποιούνται σχετικές βιβλιογραφικές πηγές, όπως βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων αγγλόφωνων και γαλλόφωνων δημοσιευμάτων, διενεργείται διαδικτυακή έρευνα στους καταλόγους Βιβλιοθηκών και Φορέων, όπως της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Βιβλιοθήκης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, κι άλλους πολλούς.