Εμπόδια και κίνητρα συμμετοχής στη δια βίου μάθηση: Η ανάγκη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ηρακλείου Κρήτης
Abstract
Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με τη θεωρία των κινήτρων και τα εμπόδια στη μάθηση των εκπαιδευτικών σε σχέση με τη δια βίου μάθηση. Προϋπόθεση, του θεσμού της διαρκούς εκπαίδευσης αποτελεί η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη η οποία οδήγησε τον άνθρωπο στην αναζήτηση της νέας γνώσης. Πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε και η εν λόγω μελέτη μέσα από πέντε κεφάλαια, όπου πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο δόθηκε βαρύτητα σε ζητήματα εκπαίδευσης και μάθησης των εκπαιδευτικών σε προγράμματα δια βίου μάθησης και στο δεύτερο έγινε ανασκόπηση βιβλιογραφίας για τα κίνητρα και τα εμπόδια στη δια βίου εκπαίδευση.
Ο σκοπός και τα ερευνητικά ερωτήματα καθορίζονται στο τρίτο κεφάλαιο και η μεθοδολογία στο τέταρτο. Απώτερος σκοπός της εν λόγω μελέτης μέσα από τη διεξαγωγή της έρευνας είναι η μελέτη των εμποδίων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου για συμμετοχή στη δια βίου μάθηση και ο καθορισμός των κινήτρων και των εμποδίων που καθορίζουν τη συμμετοχή τους. Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα αποτελέσματα μέσα από τη στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των απαντήσεων των συμμετεχόντων της έρευνας. Τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν οφείλονται στην κακή οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας κατά κύριο λόγο. Το κυριότερο συμπέρασμα που προέκυψε μέσα από την έρευνα είναι ότι το σημαντικότερο κίνητρο για αύξηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης είναι η ανάγκη των συμμετεχόντων για προσωπική ανέλιξη. Επίσης, ως σημαντικά κίνητρα επισημαίνονται η μορφή και δομή του προγράμματος, η ικανότητα των εκπαιδευτών, το θέμα του προγράμματος, κίνητρα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις φιλοδοξίες των εκπαιδευτικών ανάλογα με τις ανάγκες τους για ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Από τους δημογραφικούς παράγοντες φαίνεται ότι η ηλικία είναι ο σημαντικότερος μια και υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις απόψεις μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ως προς το σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει την απόφαση τους να παρακολουθήσουν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μία προσπάθεια ερμηνείας των συμπερασμάτων της έρευνας και στο έβδομο ακολουθούν οι εισηγήσεις.