Κεντρικό μαθητικό σύστημα για σχολεία μέσης εκπαίδευσης
Abstract
Η παρούσα διατριβή έχει ως στόχο το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός Κεντρικού Συστήματος για τη διαχείριση σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Αρχικά, έγινε μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης της μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο όπου διαπιστώθηκε η έλλειψη ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης. Η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης οδήγησε στην προσπάθεια για υλοποίηση ενός κεντρικού διαδικτυακού συστήματος που θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαχείρισης των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
Κατά τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, διερευνήθηκαν υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εξετάστηκαν οι δικλείδες ασφαλείας που θα ήταν αναγκαίο να παρέχει ένα τέτοιο σύστημα, όπως επίσης και τεχνολογίες διαδικτύου και προγραμματιστικών εργαλείων. Πριν το σχεδιασμό του συστήματος, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών μέσης εκπαίδευσης. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση διαδικτυακών ερωτηματολογίων (pre-implementation questionnaires).
Στη βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθορίστηκαν οι απαιτήσεις του συστήματος. Ακολούθως, τρεις γλώσσες προγραμματισμού (Html, PHP, JavaScript,) χρησιμοποιήθηκαν για το στάδιο της υλοποίησης. Το σύστημα αναπτύχθηκε με χρήση της δημοφιλούς πλατφόρμας προγραμματισμού NetBeans η οποία υποστηρίζει την γλώσσα PHP και την βάση δεδομένων MySQL. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε και η εφαρμογή phpMyAdmin, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων.
Μετά την ολοκλήρωση του συστήματος, οι μαθητές, καθηγητές και γονείς που συμμετείχαν και στην προηγούμενη φάση αξιολόγησαν το σύστημα μέσω της συμπλήρωσης διαδικτυακών ερωτηματολογίων (post-implementation questionnaires). Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το σύστημα που δημιουργήθηκε είναι εύχρηστο και αποδεκτό από τους χρήστες, καλύπτοντας τις προσδιορισμένες απαιτήσεις/ανάγκες τους. Καταληκτικά, το Κεντρικό Σύστημα που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση σχολείων μέσης εκπαίδευσης φαίνεται να αποτελεί μια εύχρηστη βάση η οποία προσφέρεται για μελλοντικές βελτιώσεις και επεκτάσεις.