Μελέτη των συνδιασμένων χρήσεων της γεωθερμικής ενέργειας σε όλο το φάσμα της ενθαλπίας και σύνδεση των μονάδων με το τοπικό δίκτυο. Η περίπτωση της Νισύρου
Abstract
Η αναγκαιότητα για την διεύρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει καταστεί προφανής στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Η Γεωθερμία εμφανίζεται να αποτελεί μία από τις πιο ιδανικές ΑΠΕ όσον αφορά τα ανεξάντλητα αποθέματα που προσφέρει και διερευνάται κατά πόσο μπορεί να είναι και από τις πιο ασφαλείς στη χρήση της.
Κίνητρο για την διατριβή ήταν η σχετικά αραιή ενασχόληση και αντίστοιχα βιβλιογραφία για τη γεωθερμία (σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες ενέργειες), ειδικά στον τομέα της εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης στη χώρα μας παρά το ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πλούσιο δυναμικό (και αναλογικά μεγαλύτερο από πολλές χώρες της Ευρώπης) λόγω της εγγύτητας στην περιοχή σύγκλισης των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Αφρικής. Το δυναμικό αυτό θα μπορούσε να εγγυηθεί σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση την παραγωγή σημαντικών ποσών ενέργειας από τα κατάλληλα γεωθερμικά πεδία. Η Νίσυρος εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να είναι ένα από αυτά.
Μέσα στους αντικειμενικούς στόχους της διατριβής ήταν η ιστορική παράθεση της γεωθερμικής ανάπτυξης και η οριζόντια διερεύνηση των ανά τον κόσμο γεωθερμικών πεδίων χαρακτηριζομένων ως χαμηλής, μέσης και υψηλής ενθαλπίας, των εφαρμογών που βρίσκουν και της δυνητικής τους αξιοποίησης στο μέλλον. Αυτό αποτέλεσε το 1ο κεφάλαιο. Ακολούθησε μια αντίστοιχη πιο αναλυτική καταγραφή για την ελληνική πραγματικότητα στο 2Ο κεφάλαιο. Στο 3ο κεφάλαιο μελετήθηκε η περίπτωση της Νισύρου. Το γεωθερμικό δυναμικό που αποκαλύφθηκε στο νησί είναι αρκετά αξιόλογο. Οι ενστάσεις όμως των κατοίκων όπως έδειξε η έρευνα θεωρούνται αιτιολογημένες και εναλλακτικές προτάσεις παρουσιάστηκαν για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για αρκετές άλλες άμεσες χρήσεις που θα αναδείξουν το νησί σε ένα σημαντικό γεωθερμικό κέντρο.
Ποσοτικά αποτελέσματα με πίνακες και γραφικές παραστάσεις παρουσιάζονται σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς όμως να αποτελούν τον αντικειμενικό σκοπό της διατριβής. Αυτός είναι κύρια παιδαγωγικός-ερμηνευτικός για την επιστήμη της Γεωθερμίας και αντανακλά το έλλειμμα της τελευταίας στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό αφού αντικειμενικά η Γεωθερμία είναι η λιγότερη γνωστή από τις γνωστές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.