Διαχείριση και οικονομική αξιοποίηση των ζωικών υποπροϊόντων στην Κύπρο
Abstract
Η διαχείριση και αξιοποίηση των ζωικών υποπροϊόντων στην Κύπρο ασχολείται με την επεξεργασία των απορριμμάτων της βιομηχανίας τροφίμων ζωικής προέλευσης που προκύπτουν από το στάδιο της παραγωγής τους μέχρι και το τελικό στάδιο της κατανάλωσης τους.
Στόχος της μεταπτυχιακής διατριβής είναι να ευρύτερα γνωστή την ύπαρξη του κλάδου καθώς είναι ελάχιστα γνωστός στην Κύπρο, να τεκμηριώσει πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδρασε καταλυτικά στη δημιουργία του και να αναδείξει τη σημασία του ως παραγωγικού τομέα που συνεισφέρει στην Κυπριακή οικονομία.
Για τη συγκέντρωση πληροφοριών για την παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έγιναν συνεντεύξεις με στελέχη μονάδων που ασχολούνται με τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων καθώς και με μέλη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου τα οποία είναι εντεταλμένα να ελέγχουν τις μονάδες διαχείρισης και επεξεργασίας. Επίσης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από πολλές διαδικτυακές πηγές που αφορούσαν μεθόδους, τεχνικές, στατιστικές στην Κύπρο και την Ευρώπη.
Η έρευνα τελικά κατέδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του κλάδου, τα προβλήματα τα οποία ίσως προκύψουν στο μέλλον καθώς και ενέργειες οι οποίες μπορούν να δώσουν μια καινούρια δυναμική στη διαχείριση και οικονομική αξιοποίηση των ζωικών υποπροϊόντων στην Κύπρο.