Εμπειρική διερεύνηση της "λιμνάζουσας φοίτησης" συναρτήσει της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και κοινωνικών χαρακτηριστικών των φοιτητών
Abstract
Η διεύρυνση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη δυναμική συμμετοχή αριθμού φοιτητών από τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αποτέλεσε κύριο μέλημα του εκδημοκρατισμού της εκπαίδευσης που αντιτίθεται στους μηχανισμούς αναπαραγωγής κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων. Αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν πως στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης οι ταξικές ανισότητες – που αποτελούν αιτία της σχολικής επιτυχίας και των διακρίσεων ⌐ δυσχεραίνουν με την επενέργεια ευρύτερου φάσματος παραγόντων την ακαδημαϊκή πορεία των φοιτητών των λαϊκών στρωμάτων. Το ποσοστό των εγγεγραμμένων φοιτητών που η διάρκεια φοίτησής τους ξεπερνά την κανονική διάρκεια του προγράμματος σπουδών τους, μεγαλώνει με αυξανόμενο ρυθμό καθιστώντας αναγκαία τη διερεύνηση των αιτίων πρόκλησής του. Οι επιδράσεις του φαινομένου της λιμνάζουσας φοίτησης στην προσωπική και επαγγελματική πορεία των φοιτητών αλλά και στην αποτελεσματική λειτουργία των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθιστά επιβεβλημένη την ανάληψη δράσεων και διατύπωση προτάσεων μέσω της εκπόνησης σχετικών μελετών.
Βασική στόχευση της συγκεκριμένης μελέτης είναι η αναζήτηση των παραγόντων που ευνόησαν τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τριάντα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνάρτηση με τις διαδικασίες πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, όπως αποτυπώνονται από στοιχεία που προσδιορίζουν τη μορφωτική και επαγγελματική θέση των γονέων τους. Η θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου του P.Bourdieu, που αποτελεί μια ερμηνευτική προσέγγιση της ταξικά διαφοροποιημένης κουλτούρας και της συμβολής της στην αξιοποίηση ή μη των κληρονομούμενων πολιτισμικών αγαθών που αντανακλούν την κοινωνική προέλευση, αποτέλεσε τη βασική παραδοχή που συνέθεσε το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης. Τα ευρήματα της έρευνας που προέκυψαν από την ανάλυση των ποιοτικών συνεντεύξεων, επιβεβαίωσαν τη δυναμική συμβολή των κοινωνικών και θεσμικών παραγόντων στην καθυστέρηση των σπουδών και οδήγησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διατύπωση προτάσεων για την υλοποίηση ειδικών παρεμβάσεων με στόχο την υποστήριξη του φοιτητικού πληθυσμού.