"Μπουρμπουλομπερδέματα". Θέατρο από παιδιά, γα παιδιά. Μια ειδική περίπτωση θεάτρου για ανήλικους θεατές
Abstract
Το θέμα της ερευνήτριας στηρίζεται στην θεατρική παράσταση «Μπουρμπουλομπερδέματα» την οποία έγραψε το 2014 και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2016. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν το γεγονός ότι έπαιξαν όλους τους ρόλους παιδιά από 7 μέχρι 16 ετών. Η ερευνήτρια επικεντρώθηκε σε αυτή την ιδιαιτερότητα καθώς επίσης και στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν μέχρι να φτάσουν στο τελικό στάδιο της παρουσίασης και στο πώς αυτά επηρέασαν αρνητικά ή θετικά τα μέλη της ομάδας.
Βασικά ερευνητικά ερωτήματα που αναλύονται είναι:
• Πώς η συμμετοχή των παιδιών ως ηθοποιών και γενικότερα ως συντελεστών μιας παράστασης συμβάλλει στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη;
• Ποιές είναι οι ανάγκες ενός κοινού ανήλικων θεατών και ποιές οι δυσκολίες στην υλοποίηση του;
• Ποιους πρακτικούς τρόπους μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ερευνητής/εκπαιδευτικός του θεάτρου για να μπορέσει να μεταδώσει το ρόλο σε ένα παιδί;
• Τι κερδίζει το παιδί μέσα από αυτούς τους πρακτικούς τρόπους και από τη συμμετοχή του σε μία θεατρική παράσταση;
Στη συγκεκριμένη διατριβή αναλύονται οι παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές επιδιώξεις του θεάτρου στην εκπαίδευση. Αναλύονται επίσης τεχνικές και ιδιότητες του δράματος και το πώς αυτές λειτουργούν θετικά στην εκμάθηση των ρόλων. Η διατριβή εστιάζει στην επίδραση που έχει το θέατρο στην ψυχολογία των παιδιών ηθοποιών. Επίσης θα δοθεί βαρύτητα την πολυμορφικότητα του θεάτρου ανήλικων θεατών καθώς και σε όλες τις παιδαγωγικές, ψυχολογικές, αισθητικές και καλλιτεχνικές παραμέτρους.
Η διατριβή χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεάτρου για παιδιά καθώς και έρευνα και ανάλυση του θεωρητικού πεδίου για τις ανάγκες των ανήλικων θεατών, τις ιδιαιτερότητές τους και τις μορφοπαιδευτικές ιδιότητες του θεάτρου. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έρευνα και ανάλυση σε πρακτικό επίπεδο με βάση την εμπειρία της ερευνήτριας από τα εργαστήρια σε δεκαεφτά παιδιά. Αναλύονται οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να μάθουν τα παιδιά τους ρόλους καθώς και ποιες οι επιπτώσεις των τεχνικών στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των μελών της συγκεκριμένης ομάδας.