Η προσέγγιση της διαφορετικότητας μέσα απο τη θεατρική αγωγή
Abstract
Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από το θέατρο και συγκεκριμένα τη διερευνητική δραματοποίηση. Στο θεωρητικό μέρος, μέσα από την ανάλυση της πολυπολιτισμικότητας και της διαπολιτισμικότητας, υιοθετείται εντέλει η θέση που ορίζει ως Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ή Αγωγή τον τρόπο με τον οποίο το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει την πολυπολιτισμικότητα στο σχολείο. Το πρακτικό μέρος αποτελείται από εκπαιδευτική παρέμβαση, για τον σχεδιασμό της οποίας παρέμβασης λήφθηκαν υπόψη οι δύο από τις τέσσερις προσεγγίσεις του Banks, δηλαδή η προσέγγιση του μετασχηματισμού και η προσέγγιση της απόφασης και της κοινωνικής δράσης. Στις προσεγγίσεις αυτές, τα παιδιά κλήθηκαν να μελετήσουν τη διαφορετικότητα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, καθώς και να προτείνουν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση άλλων.
Ως μεθοδολογία για τη διερεύνηση του βασικού αλλά και των επιμέρους ερωτημάτων της εκπαιδευτικής παρέμβασης, χρησιμοποιήθηκε η έρευνα δράσης και συγκεκριμένα η χειραφετητική μορφή της, γιατί μέσα από αυτή αναπτύσσεται η κριτική κατανόηση σε δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Μέσα από τη σπειροειδή διαδικασία της έρευνας δράσης και το μοντέλο της McNiff, που επιτρέπει τη διερεύνηση και άλλων θεμάτων που προκύπτουν μέσα από τη μελέτη του βασικού θέματος, διατυπώθηκαν τα ερευνητικά ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παρέμβασης.
Η εκπαιδευτική παρέμβαση περιελάμβανε εννέα ογδοντάλεπτες συναντήσεις με εννέα μαθητές ηλικίας οκτώ με εννέα χρόνων. Τα παιδιά επεξεργάστηκαν έξι διαφορετικές ιστορίες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του θεάτρου και τις τεχνικές της διερευνητικής δραματοποίησης και μέσα από αυτές κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις στάσεις τους γύρω από την έννοια της διαφορετικότητας. Παράλληλα με τη διαφορετικότητα μελετήθηκαν και θέματα όπως η αποδοχή, η ενδυνάμωση, η προφορική και γραπτή έκφραση, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός. Τέλος, η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση εκδήλωσης με θέμα τη διαφορετικότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς ως κοινωνική δράση.