Η ποιότητα και η αξιοπιστία στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας: η προσέγγιση των θεμάτων αυτών στον ψηφιακό φάκελο υγείας του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ)
Abstract
Η πολιτική υγείας αποτελεί μία βασική παράμετρο της κοινωνικής πολιτικής σε κάθε κράτος δικαίου. Τα τελευταία χρόνια, ο σχετικά νεοσύστατος και ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της ηλεκτρονικής υγείας συνεπικουρεί σε μία πιο ολοκληρωμένη και οργανωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία και μας αφορά στο παρόν πόνημα, μπορεί να είναι αποτελεσματικότερες με τα εργαλεία της ηλεκτρονικής υγείας. Στην εργασία αυτή, εξετάζουμε και προσεγγίζουμε τον τρόπο συμβολής του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρόγραφου (parer-based) ιατρικού φακέλου και αυτό τον καθιστά ένα χρήσιμο ίσως και απαραίτητο εργαλείο προς το συμφέρον του ασθενή-πολίτη. Φυσικά, σε αυτή τη διαδικασία είναι πολύ σημαντική η εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας του συστήματος που στηρίζει το συγκεκριμένο είδος ιατρικών φακέλων. Υπάρχουν διάφορα συστήματα εξασφάλισης της αξιοπιστίας και ασφάλειας των συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στα συστήματα ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, τα οποία βέβαια έχουν και κάποια τρωτά σημεία.
Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η συμβολή στην ποιότητα μετατροπής χειρόγραφων ιατρικών φακέλων του εξωτερικού ιατρείου αναπνευστικών προβλημάτων παιδιατρικών ασθενών της Παιδιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου « Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μελετήθηκαν θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας πάνω σε αυτό . Μεταφέρθηκαν 157 φάκελοι ασθενών σε ηλεκτρονική μορφή και επιπλέον μετά από κωδικοποίηση των πιθανών καταστάσεων της νόσου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους, καταγράφηκε η πορεία της υγείας των ασθενών μετά από συσχέτισή τους με ένα ειδικά σχεδιασμένο pathway σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο. Αυτή η καταγραφή μπορεί να είναι βοηθητική τόσο για την αξιολόγηση του ιατρείου, όσο και για την παρακολούθηση κάθε ασθενούς εξατομικευμένα αλλά και για επιδημιολογικά συμπεράσματα.