Αρχή της διάκρισης των εξουσιών στην Κυπριακή Συνταγματική Τάξη
Abstract
Η διάκριση των εξουσιών καθιερώνεται, προκειμένου να περιορίζεται η κρατική εξουσία και να μην προβαίνει σε αυθαιρεσίες. Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών είναι θεμελιώδης αρχή και υπηρετεί την αρχή του κράτους δικαίου.
Η θεσμική διάκριση των λειτουργιών της εξουσίας είναι η μέθοδος οργάνωσης της άσκησης της κρατικής εξουσίας, δηλαδή η οργανωτική διάρθρωση του κράτους, η οποία υφίσταται και λειτουργεί εάν και εφόσον θεσπίζεται από το Συνταγματικό Δίκαιο. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών είναι ο θεματοφύλακας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η εφαρμογή της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών της εξουσίας αποτελεί θεμελιακή Συνταγματική αναγκαιότητα, για προάσπιση της ελευθερίας και της ισότητας των πολιτών και αποφυγή της κατάχρησης εξουσίας, που είναι συνυφασμένη με τη συγκέντρωση όλης της κρατικής δύναμης στα χέρια ενός οργάνου ή μιας ομάδας οργάνων. Καθιερώνει τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση θεμελιωδών προνοιών του Συντάγματος.
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιερώνει την αυστηρή διάκριση των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας, με σαφή διαχωρισμό της πολιτειακής λειτουργίας και αρμοδιότητας κάθε μιας από αυτές, χωρίς όμως τη δογματική ακαμψία του πλήρους διαχωρισμού τους.
Παρά τον πιο πάνω αυστηρό διαχωρισμό τον τριών εξουσιών, Νομοθετικής, Εκτελεστικής και Δικαστικής, παρατηρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των τριών εξουσιών.