Προσδιοριστές ζωής των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου
Abstract
Η ποιότητα ζωής των ασθενών αποτελεί σήμερα έναν αξιόπιστο και έγκυρο δείκτη για την εκτίμηση της κλινικής τους κατάστασης. Η εκίμηση της ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, καθώς και η έυρεση των προσδιοριστών της ποιότητας ζωής τους.
Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη και τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016. Ο μελετώμενος πληθυσμός αποτελούνταν από 130 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου και 49 άτομα χωρίς τη νόσο αυτή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως συγκριτική ομάδα για την ποιότητα ζωής και το άγχος. Η επιλογή του δείγματος βασίστηκε στη μέθοδο της δειγματοληψίας ευκολίας. Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια Quality of life short form (SF-12) και StateTraitAnxiety Inventory (STAI). Το ποσοστό ανταπόκρισης στην μελέτη ήταν 95%. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 67,8 έτη και των υγιών ήταν 57,1 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης, οι υγιείς είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής και στις 8 κλίμακες SF-12. Επιπλέον, η μειωμένη ηλικία και τα χαμηλά επίπεδα μόνιμου άγχους σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας συνοπτικής κλίμακας ψυχικής υγείας. Επίσης οι υγιείς είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία συνοπτικής κλίμακας σωματικής υγείας σε σχέση με τους ασθενείς, ενώ η μειωμένη ηλικία, η μειωμένη βαθμολογία μόνιμου άγχους και η μειωμένη βαθμολογία νοσηρότητας σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας συνοπτικής κλίμακας σωματικής υγείας. Οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία άγχους από μια κατάσταση σε σχέση με τους υγιείς, ενώ οι ασθενείς και οι κάτοικοι αγροτικής περιοχής είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία μόνιμου άγχους.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν την ανάγκη για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εστιάσουν σε κατάλληλους τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με τελικό στάδιο νεφρικής νόσου.