Η εφαρμογή των ΚΕΝ στο νοσοκομείο Νάουσας: 2011-2014
Abstract
Ομοειδείς Διαγνωστικές Ομάδες (DRGs) είναι ένα σύστημα ταξινόμησης ασθενών σύμφωνα με το οποίο συλλέγονται δεδομένα που αφορούν ασθενείς, θεραπείες και παροχές. Οι ασθενείς ταξινομούνται σε ένα διαχειρίσιμο αριθμό ομάδων ανάλογα με το κόστος των πόρων που καταναλώνεται για την θεραπεία τους και ανάλογα με την κλινική υποστήριξη που τους παρέχεται.
Τα DRGs στην Ελλάδα είναι γνωστά ως Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ) για διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπές δαπανών στο υγειονομικό σύστημα, τα εφάρμοσε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2011, πιλοτικά σε 20 Νοσοκομεία για να γενικευθεί η χρήση τους σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθούν τα DRGs, να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή τους σε ένα επαρχιακό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Νάουσας, να καταγραφούν συγκεκριμένα συμπεράσματα βάσει των δεδομένων της ερευνητικής μεθοδολογίας, αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας και τέλος να διατυπωθούν προτάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής των DRGs. Παράλληλα μέσω στατιστικής ανάλυσης συγκρίνονται συγκεκριμένες παράμετροι και υγειονομικοί δείκτες του Νοσοκομείου που αφορούν στο σύνολο των ασθενών του, αλλά και επιλεγμένες αντιπροσωπευτικές διαγνωστικές ομάδες, πριν και μετά την εφαρμογή των DRGs (ΚΕΝ). Συμπερασματικά η εφαρμογή των DRGs (ΚΕΝ) στο Νοσοκομείο Νάουσας, κατά την τριετία 2011-2014, αφενός επηρέασε πολλές από τις παραμέτρους της γενικότερης λειτουργίας του και αφετέρου είχε επίδραση είτε θετική είτε αρνητική
5
σε συγκεκριμένους υγειονομικούς δείκτες, σε αντιπροσωπευτικές διαγνωστικές ομάδες ασθενών.