Μυθικά σχήματα σκέψης: Η Αφροδίτη και η Ελένη ως αρχέτυπα στην ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη Ίμερος
Abstract
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να εγκύψει στην προτελευταία εκδοθείσα συλλογή του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, που φέρει τον τίτλο Ίμερος, να διεισδύσει στα άδυτα του ποιητικού του εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, η διατριβή πραγματεύεται τα μυθικά σχήματα σκέψης στην ποίηση του Χαραλαμπίδη και την εν δυνάμει λειτουργία των δύο μυθολογικών γυναικών, της Αφροδίτης και της Ελένης, ως αρχέτυπων στα ποιήματα της συλλογής.
Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται αδρομερώς η ποιητική διαδρομή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, καθώς και τα θεμελιώδη γνωρίσματά της. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρατίθεται το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας, με έμφαση σε τρεις θεωρητικές προσεγγίσεις της λειτουργίας των αρχετύπων στο μύθο: την ανθρωπολογική, με κύριο εκπρόσωπο τον Frazer, την ψυχολογική, με τους Freud και Jung, και μια τρίτη, που εμπεριέχει τις βασικές απόψεις του Frye.Eπίσης ορίζεται συνοπτικά η έννοια της μυθικής μεθόδου στη λογοτεχνία και εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους επηρέασε τους ποιητές Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσο.
Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται ο ρόλος του μύθου και της ιστορίας στην ποιητική παραγωγή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και αναπτύσσονται τα βασικά γνωρίσματα της συλλογής Ίμερος. Ακολούθως, αναλύονται ποιήματα από τη συλλογή, στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν τα μυθικά σχήματα σκέψης, με την έννοια της ανανοηματοδότησης μυθικών προσωπικοτήτων και της μετάπλασης αρχετυπικών αφηγημάτων του μύθου. Η ανάλυση εστιάζεται στα μυθικά αρχέτυπα της θεάς Αφροδίτης και της ωραίας Ελένης.