Έρευνα για την ικανοποίηση που έλαβαν οι επίτοκες πρωτότοκες γυναίκες απο τη διαδικασία του τοκετού τους, για το ημερολογιακό έτος 2013 στο Γ. Ν. Πτολεμαΐδας "Μποδοσάκειο"
Abstract
Εισαγωγή: Βασικός στόχος των επαγγελματιών υγείας του σύγχρονου μαιευτικού κλάδου αποτελεί το να εστιάσουν στους παράγοντες που διαμορφώνουν την ικανοποίηση που λαμβάνουν οι επίτοκες γυναίκες κατά τη διαδικασία του τοκετού.
Σκοπός: Η εκτίμηση της ικανοποίησης που λαμβάνουν οι επίτοκες γυναίκες από τη διαδικασία του τοκετού τους και η εύρεση των προσδιοριστών που επηρεάζουν την ικανοποίηση αυτή.
Μεθοδολογία: Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 151 επίτοκες που γέννησαν στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Το ποσοστό απόκρισης ήταν 75,5% (=151/200). Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο "Quality from the Patient’s Perspective" (83 ερωτήσεις), το οποίο αναπτύχθηκε σε μία εθνική έρευνα στη Σουηδία το 2007 και εστιάζει στην περιγεννητική φροντίδα που λαμβάνουν οι πρωτότοκες γυναίκες. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δημογραφικά χαρακτηριστικά, τις παροχές που έλαβαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού και τη σημασία που δίνουν οι γυναίκες στις παροχές αυτές. Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει τις εξής δέκα διαστάσεις: (α) ιατρική φροντίδα και αναλγητική αγωγή, (β) εξοπλισμός για τον τοκετό-αίθουσα τοκετού, (γ) πληροφόρηση προ των διαδικασιών, (δ) πληροφόρηση για προσωπική φροντίδα και υγιεινή, (ε) συμμετοχή, (στ) δέσμευση, ενσυναίσθηση και σεβασμός (ιατροί), (ζ) δέσμευση, ενσυναίσθηση και σεβασμός (μαίες), (η) δέσμευση, ενσυναίσθηση και σεβασμός (ασκούμενες μαίες), (θ) παρουσία μαιών κατά τον τοκετό και (ι) σύντροφος-άλλο σημαντικό πρόσωπο. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 29,5 έτη. Σχεδόν σε όλες τις διαστάσεις του ερωτηματολογίου, οι βαθμολογίες σημαντικότητας ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βαθμολογίες ικανοποίησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι γυναίκες θεωρούσαν πιο σημαντικές τις διάφορες διαστάσεις από όσο τελικά ικανοποιήθηκαν από αυτές. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η διάσταση «παρουσία μαιών κατά τον τοκετό» όπου η ικανοποίηση και η σημαντικότητα δεν διέφεραν. Οι γυναίκες με χειρότερη σωματική υγεία, με λιγότερη ψυχική ευεξία και αυτές που γέννησαν με καισαρική τομή ήταν περισσότερο ικανοποιημένες από την ιατρική φροντίδα και την αναλγητική αγωγή. Σχεδόν σε όλες τις διαστάσεις του ερωτηματολογίου, οι γυναίκες που είχαν δισταγμό να επισκεφτούν την ίδια μαιευτική κλινική σε μελλοντικό τοκετό ήταν λιγότερο ικανοποιημένες. Οι γυναίκες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό ήταν περισσότερο ικανοποιημένες από την παρουσία μαιών κατά τον τοκετό και λιγότερο ικανοποιημένες από την παρουσία του συντρόφου τους.
Συμπεράσματα: Η εύρεση των προσδιοριστών της ικανοποίησης που λαμβάνουν οι επίτοκες γυναίκες από τη διαδικασία του τοκετού τους σε συνδυασμό με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των γυναικών και των επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε η μετάβαση στη μητρότητα να συντελείται με τον πλέον ευχάριστο και αποδοτικό τρόπο.